Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Výzkum v ošetřovatelství 2 (UO / SZ034)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UO / SZ034 - Výzkum v ošetřovatelství 2, Fakulta veřejných politik v Opavě, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obsahové zaměření přednášek:Počet hodin Témata1 Definice vědy. Vědecké poznání. Charakteristické rysy moderní vědy. Výzkum ve zdravotnictví.1 Vymezení pojmu výzkumu a jeho druhů. Věda, vědecký přístup, základní a aplikovaný výzkum Klasifikační systémy v ošetřovatelství.1 Metody, procedury a techniky výzkumu. Metody výzkumu a jejich výběr pro výzkum proměnných veličin.1 Fáze výzkumu: přípravná fáze, projekt výzkumu, předmět výzkumu (hypotéza a její druhy, metody a techniky, zpracování, organizační zabezpečení1 Vědecký přístup, zdroje lidského poznání, charakteristika vědeckého přístupu.1 Etika vědeckého výzkumu v ošetřovatelství. Etický kodex instituce zabývající se výzkumem. Etický kodex vědce. Etika vědeckého výzkumu v medicíně a ošetřovatelství.1 Využití kvalitativních metod při výzkumu. Kvalitativní metodologie. Kvantitativnípostupy při analýze kvalitativních dat.1 Příčinnost (kauzalita) a induktivní metody ve vědeckém poznání. Kauzální úlohy, kauzální systémy. Induktivní metody.1 Kvalitativní výzkum ve vědách o člověku na prahu třetího tisíciletí. Priority výzkumu pro 21. století v ošetřovatelství.Obsahové zaměření seminářů a praktických cvičení:Počet hodin Témata1 Kvantitativní a kvalitativní metodologie výzkumu v ošetřovatelství .1 Standardizovaný dotazník, pozorování, rozhovor.1 Kauzální systémy, kazuistiky1 Informační systémy pro vědu a výzkum.Databáze výzkumu a vývoje. Struktura vědecko-výzkumné práce.0,5 Jednotlivé fáze přípravy a realizace výzkumného procesu.

Literatura

KRÁLOVÁ, J. Kvalitativní výzkum v ošetřovatelství. Distanční studijní opora [online]. c2012, posl. akt. srpen 2012 [cit. 2012-09-28]. Opava: Slezská univerzita v Opavě, 2012. RADKOVÁ, L. Kvantitativní výzkum v ošetřovatelství. Distanční studijní opora [online]. c2012, posl. akt. srpen 2012 [cit. 2012-09-28]. Opava: Slezská univerzita v Opavě, 2012. MELNYK,B.,FINEOUT-OVERHOLT,E. Evidence-Based Practice in Nursing and Health Care. A Guide to Best Practice. ELSEVIER, 2004. ISBN 0-7817-4477-6.MUNZAROVÁ, M. Lékařský výzkum a etika. Praha: Grada, 2005. ŽIAKOVÁ, K. A KOL. Ošetrovateľstvo - teória a vedecký výskum. Martin: Osveta, 2003. STRATEGICKÉ DOKUMENTY PRO VŠEOBECNÉ SESTRY A PORODNÍ ASISTENTKY. Povědomí o výzkumu v praxi sestry a porodní asistentky. MZČR, 2002, neprodejná publikace. BURNS,N. Study Guide for the Practice of Nursing Research. ELSEVIER. ISBN 978-0-72160-6.BÁRTLOVÁ, S., SADÍLEK, P., TÓTHOVÁ,V. Výzkum a ošetřovatelství. Brno: NCO NZO, 2005. ISBN 70-7013-416-X.

Požadavky

Požadavky k zápočtu:" 80 % aktivní účast na seminářích (studentovi, který se z vážných důvodů nemohl povinné výuky zúčastnit, vyučující určí náhradní způsob splnění studijních povinností)" Úspěšné absolvování písemného testu, minimálně 80 % úspěšnostPožadavek ke zkoušce:" Ústní zkouškaBudou uděleny dva zápočty, po splnění daných kritérií za zimní a letní semestr.

Garant

Mgr. Lenka ŠPIRUDOVÁ, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Lenka ŠPIRUDOVÁ, Ph.D.