Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Klinická hematologie (UO / SZ055)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UO / SZ055 - Klinická hematologie, Fakulta veřejných politik v Opavě, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obsahové zaměření přednášek:Počet hodin Témata1 Úvod do hematologie, základní fyzikální a chemické vlastnosti krve.1 Hemoglobin, jeho struktura, funkce.1 Krvetvorba, její struktura, funkce a řízení.1 Patofyziologie krvetvorby a krevního srážení.1 Imunohematologie, skupinový systém AB0, Rh systém, jejich klinický význam.1 Hemolytická nemoc novorozenců.1 Transfuze krve a krevních derivátů, transfusní přípravky, indikace pro jejich podání.1 Potransfuzní reakce.1 Organizace transfuzní služby . Dárcovství krveObsahové zaměření seminářů a praktických cvičení:Počet hodin Témata1 Odběry krve na hematologická vyšetření. Analyzátory krevního obrazu.1 Vyšetření sedimentace erytrocytů, hematokritu. Hemokoagulační analyzátory, interpretace výsledků.1 Stanovení krevní skupiny AB0 systému a Rh faktoru.0,5 Příprava a podání transfuze krve a krevních derivátů.1 Mikroskopické pozorování vzorků.

Literatura

KLENER, P. ET AL. Hematologie, Vnitřní lékařství, svazek VIII. Praha:Galén, 2003. ISBN ISBN 80-726-2210-.WHO. Klinické použití krve. Praha:Grada Publishing, 2005. ISBN 80-247-0268-1.KUBISZ, P.ET AL. Hematológia a transfuziológia. Praha:Grada Publishing, 2006. ISBN 80-247-1779-4.VOKURKA, S. ET AL. Ošetřovatelské problémy a základy hemoterapie. Praha:Galén, 2005. ISBN 80-726-2299-4.

Požadavky

Požadavky k zápočtu:" 80 % aktivní účast na cvičeních (studentovi, který se z vážných důvodů nemohl povinné výuky zúčastnit, vyučující určí náhradní způsob splnění studijních povinností)" Aktivní účast na seminárním cvičení" Úspěšné absolvování zápočtového testu, minimálně 80 % úspěšnost

Garant

MUDr. Zuzana ČERMÁKOVÁ, Ph.D.

Vyučující

MUDr. Jana BJALKOVÁMUDr. Šárka BLAHUTOVÁ