Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Speciální pedagogika (UPPV / 00059)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UPPV / 00059 - Speciální pedagogika, Fakulta veřejných politik v Opavě, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Předmět studia speciální pedagogiky, vymezení, základní pojmový aparát, klasifikace speciální pedagogiky.2. Speciálně pedagogické zásady, metody speciální pedagogiky, nápravné metody, diagnostika, prevence.3. Vady a jejich příčiny, determinace vývoje hendikepovaných, stupně socializace.4. Psychopedie, speciální pedagogika osob mentálně postižených.5. Somatopedie, speciální pedagogika osob s postižením hybnosti a zdravotně oslabených.6. Oftalmopedie, speciální pedagogika osob zrakově postižených.7. Surdopedie, speciální pedagogika osob sluchově postižených.8. Logopedie, speciální pedagogika osob s narušenou komunikační schopností.9. Etopedie, speciální pedagogika osob s poruchami chování.10. Parciální nedostatky, speciální pedagogika osob se specifickými poruchami učení a chování.11. Vícenásobná postižení, speciální pedagogika osob s více vadami.12. Výchova a vzdělávání menšin.

Získané způsobilosti

Studenti budou mít ucelené znalosti o pedagogické disciplíně speciální pedagogika, jejím postavení v systému věd a aktuálních trendech. Studenti budou mít přehled o jednotlivých druzích postižení a poruch, o rodině s postiženým jedincem, o specifičnosti vývoje jedinců s různým typem postižení, jejich začlenění do vzdělávací soustavy v rámci speciálního školství nebo individuálních vzdělávacích programů, o profesním uplatnění a zapojení do života společnosti.

Literatura

PIPEKOVÁ, J. a kol. Kapitoly ze speciální pedagogiky. Brno: Paido, 2006. ISBN 80-7315-120-0.RENOTIÉROVÁ, M., LUDÍKOVÁ, L. a kol. Speciální pedagogika. Olomouc: UP, 2003. SLOWÍK, B. Speciální pedagogika. Praha: Grada, 2007. KYSUČAN, J., KUJA, J. Kapitoly z teoretických základů speciální pedagogiky. Olomouc: UP, 1999. VÍTKOVÁ, M. Kapitoly z úvodu do speciální pedagogiky. Brno: MU, 1993. SOVÁK, M. Nárys speciální pedagogiky. Praha: SPN, 1982. ZELINKOVÁ, O. Poruchy učení. Praha: Portál, 2003. HOUSAROVÁ, B. (ed.) a kol. Speciálněpedagogická čítanka. Praha: UK, 2003. ZEZULKOVÁ, E. Speciální pedagogika - úvod do problematiky. Ostrava: OU, 2004. PŘINOSILOVÁ, D. Vybrané okruhy speciálně pedagogické diagnostiky. Brno: MU, 1999. VÍTKOVÁ, M. a kol. Integrativní speciální pedagogika. Brno: Paido, 2004. NOVOTNÁ, M., KREMLIČKOVÁ, M. Kapitoly ze speciální pedagogiky pro učitele. Praha: SPN, 1997. ZELINKOVÁ, O. Pedagogická diagnostika a individuální vzdělávací program. Praha: Portál, 2001. VALENTA, M. a kol. Přehled speciální pedagogiky a školská integrace. Olomouc: UP, 2003.

Požadavky

znalosti z přednášek a povinné literatury

Garant

Mgr. Marta KOLAŘÍKOVÁ, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Marta KOLAŘÍKOVÁ, Ph.D.