Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Etika pro učitele (UPPV / 00115)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UPPV / 00115 - Etika pro učitele, Fakulta veřejných politik v Opavě, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Etické předporozumění a etymologie slov etika, morálka, mravnost.Etika a problematika hodnot. Vztah filozofie a etiky, estetiky a etiky.2. Etika a každodenní život, dělení etiky a typologie směrů.3. Etické problémy v antice a hodnoty antické morálky. Sokrates.Sokratovské školy, hlavně kynická.4. Etické problémy u Platóna a Aristotela. Epikureizmus a stoicizmus v etice.5. Problematika etiky ve středověku. Sedm smrtelných hříchů a tzv. desatero. Vztah morálky a náboženství.6. Novověká filozofie Descarta a její důsledky pro etiku. David Hume.7. Morální filozofie I. Kanta.8. Utilitaristická etika, J.S. Mill.9. Pragmatismus a etické názory.10.Existencialismus J. P. Sartra a absolutní etický nárok.11.Etika v postmoderní filozofii.12. Současné tendence a problémy v etice.

Získané způsobilosti

Student získá znalosti o základních kategoriích, pozicích, směrech a systémech teorie morálky.

Literatura

FILIP, Z., HODOVSKÝ, I. (eds.). Etika pro učitele. Olomouc: Pedagogická fakulta Univerzity Palackého, 1994. ROBINSON, D., GARRATT, C. Seznamte se?Etika. Portál, 2004. ANZENBACHER, A. Úvod do etiky. Praha: Zvon, 1994. ISBN 80-7113-111-3.SEMRÁDOVÁ, I. Etika III. Tradiční etické problémy a soudobé diskuse v etice. 1993. KOHÁK, E. Člověk, dobro a zlo. Praha, Ježek, 1993. SEMRÁDOVÁ, I. Etika I. Přehled etických teorií. 1992. SPAEMANN, R. Základní mravní pojmy a postoje. Praha, Svoboda, 1995.

Požadavky

Studentům se doporučuje účast na přednáškách, protože na seminářích se bude rozvíjet a aplikovat jejich problematika.Podmínkou udělení zápočtu je prezentovaný a odevzdaný referát o etických názorech autora podle výběru studenta.

Garant

Prof. PhDr. Zdeňka KALNICKÁ, CSc.

Vyučující

Prof. PhDr. Zdeňka KALNICKÁ, CSc.