Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sexuální výchova na středních školách (UPPV / 00118)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UPPV / 00118 - Sexuální výchova na středních školách, Fakulta veřejných politik v Opavě, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

- Lidská sexualita, základní pojmy.- Vývoj pohledů na projevy sexuálního chování v minulosti. Současný přístup.- Sexuální výchova: základní vymezení. Motivy zavedení sexuální výchovy do intencionální výchovy. Principy. Současný stav. Obsah sexuální výchovy - konkretizovat pro jednotlivé věkové kategorie. Metody a prostředky sexuální výchovy.- Role rodičů - otec, matka a perspektivy vývoje rolí. Výchova k odpovídající rolí. Nezastupitelná úloha role otce a matky při výchově.- Sexuální výchova - výchova k rodičovství. Motivy zavedení do intencionální výchovy a současný stav.- Obsah sexuální výchovy. Metody a prostředky sexuální výchovy - výchovy k rodičovství ve škole a v rodině.- Specifické obsahy výchovy k rodičovství - týrání a sexuální zneužívání dětí, hodnoty, výchova emocí atd.- Prostituce, pornografie jako společensky nežádoucí projev se sexuálním podtextem. Pohlavně přenosné nemoci jako společensky nežádoucí jev.- Aktuální problémy sexuální výchovy, výchovy k manželství a výchovy k rodičovství.

Získané způsobilosti

Student získá základní informace o dodržování reprodukčního zdraví, jako součástí zdravého životního stylu.

Literatura

JANIŠ, K., TÄUBNER, V. Didaktika sexuální výchovy. Hradec Králové: Gaudeamus, 1999. BORNEMAN, E. Encyklopedie sexuality. Praha: Victoria Publishing, 1993. DUNOVSKÝ, J., TROJAN, O., WEISS, P. (eds.). Sexuální zneužívání dětí a sexuální násilí. Praha: JAN, 1997. ISBN 80-85529-31-9.KOZAKIEWICZ, M. Důvěrnosti (Rozhovory o sexualitě). Praha: Mladá fronta, 1970. TÄUBNER, V., JANIŠ, K. Na pomoc studentům a učitelům v sexuální výchově. Hradec Králové: Gaudeamus, 1998. TAXOVÁ, J. Pedagogicko psychologické zvláštnosti dospívání. Praha: SPN, 1987. ŠULOVÁ, L., FRANKOVÁ, S., MARTÍNKOVÁ, K. Výchova k manželství a rodičovství na základních a středních školách. Praha: Univerzita Karlova, 1995. ISBN 80-7184-071-8.ŠULOVÁ,L. Jak učit výchovu k manželství a rodičovství. Praha: Grada, 1995. STŘELEC, S., MARÁDOVÁ, E., MARHOUNOVÁ, J., ŘEHULKA, E. Kapitoly z rodinné výchovy. Praha: Fortuna, 1992. ZVĚŘINA, J. Lékařská sexuologie. Praha: H a H, Praha, 1994. OAKLEYOVÁ, A. Pohlaví, gender a společnost. Praha: Portál, 2000. SIELERT, V., KEIL, S. Sexuální výchova. Praha: Trizonia, 1994. ISBN 80-85573-36-9.

Požadavky

- vypracování seminární práce na vybrané téma- ústní zkoušení z předem daných okruhů

Garant

Doc. PhDr. PaedDr. Kamil JANIŠ, CSc.