Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Seminář ze speciální pedagogiky (UPPV / 00120)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UPPV / 00120 - Seminář ze speciální pedagogiky, Fakulta veřejných politik v Opavě, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Problémy speciální pedagogiky.2. Metodologické otázky speciální pedagogiky.3. Změny paradigmatu speciální pedagogiky na pozadí společenských změn.4. Zlepšování kvality života osob s postižením.5. Celoživotní péče o osoby s postižením.6. Míra zapojení osob s postižením do společnosti.7. Současné trendy v přístupu k osobám s postižením.8. Prevence ve speciální pedagogice.9. Terapie ve speciální pedagogice.10. Obecné a speciální metody ve speciálně pedagogické diagnostice.11. Základní diagnostické situace.12. Integrace a inkluze, legislativní opatření.13. Poradenství ve speciální pedagogice.

Získané způsobilosti

Student bude schopen propojit probírané učivo přednášek s vlastními zážitky a předávanými zkušenostmi.

Literatura

PIPEKOVÁ, J. a kol. Kapitoly ze speciální pedagogiky. Brno: Paido, 2006. ISBN 80-7315-120-0.RENOTIÉROVÁ, M., LUDÍKOVÁ, L. a kol. Speciální pedagogika. Olomouc: UP, 2003. SLOWÍK, B. Speciální pedagogika. Praha: Grada, 2007. KYSUČAN, J., KUJA, J. Kapitoly z teoretických základů speciální pedagogiky. Olomouc: UP, 1999. VÍTKOVÁ, M. Kapitoly z úvodu do speciální pedagogiky. Brno: MU, 1993. SOVÁK, M. Nárys speciální pedagogiky. Praha: SPN, 1982. ZELINKOVÁ, O. Poruchy učení. Praha: Portál, 2003. HOUSAROVÁ, B. (ed.) a kol. Speciálněpedagogická čítanka. Praha: UK, 2003. ZEZULKOVÁ, E. Speciální pedagogika - úvod do problematiky. Ostrava: OU, 2004. PŘINOSILOVÁ, D. Vybrané okruhy speciálně pedagogické diagnostiky. Brno: MU, 1999. VÍTKOVÁ, M. a kol. Integrativní speciální pedagogika. Brno: Paido, 2004. NOVOTNÁ, M., KREMLIČKOVÁ, M. Kapitoly ze speciální pedagogiky pro učitele. Praha: SPN, 1997. ZELINKOVÁ, O. Pedagogická diagnostika a individuální vzdělávací program. Praha: Portál, 2001. VALENTA, M. a kol. Přehled speciální pedagogiky a školská integrace. Olomouc: UP, 2003.

Požadavky

Aktivní účast v seminářích s povolenou tolerancí absence, zpracování seminární práce ve formě eseje.

Garant

Mgr. Marta KOLAŘÍKOVÁ, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Marta KOLAŘÍKOVÁ, Ph.D.