Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Poradenství pro učitele (UPPV / 00126)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UPPV / 00126 - Poradenství pro učitele, Fakulta veřejných politik v Opavě, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Struktura systému poradenství v ČR.2. Systém poradenských služeb v resortu ministerstva školství.3. Systém poradenských služeb v resortu ministerstva práce a sociálních věcí.4. Charakteristika jednotlivých složek poradenských subsystémů:a) Institut pedagogicko-psychologického poradenstvíPedagogicko-psychologické poradnySpeciálně pedagogická centraStřediska výchovné péčeŠkolní poradenská pracovištěÚstav informací ve vzděláváníCentrum pro studium vysokého školstvíInstitut dětí a mládežeb) Útvary zprostředkování úřadů práceÚtvary poradenství úřadů práceInformační a poradenská střediska úřadů práceBilančně diagnostická pracoviště5. Osobnostní a odborné předpoklady výchovného poradce, jeho role v systému poradenství.6. Úloha třídního učitele ve výchovném poradenství.7. Cílové skupiny výchovného poradenství.8. Diagnostika ve výchovném poradenství.9. Kariérové poradenství.10. Trh práce, politika zaměstnanosti.11. Poradenství pro žáky se specifickými vzdělávacími potřebami.12. Výukové a výchovné obtíže.13. Poruchy adaptace.14. Sociálně patologické jevy ve společnosti a ve škole.15. Integrace a inkluze ve vzdělávání.16. Poradenství pro žáky cizinců a příslušníky etnických menšin.17. Individuální vzdělávací plán.18. Možnosti intervence ve výchovném poradenství.19. Péče o zdravý vývoj žáka.

Získané způsobilosti

Student získá přehled o struktuře poradenského systému v ČR o jeho obsahu, složkách, formách a možnostech poradenské intervence.

Literatura

OPEKAROVÁ, O. Kapitoly z výchovného poradenství. Praha: Univerzita JAK, 2008. HLOUŠKOVÁ, L. Systém výchovného poradenství. Pedagogická orientace. 1998. JEDLIČKA, R. Psychologická první pomoc v práci výchovného poradce. Praha: PdF UK, 2000. Časopis Výchovné poradenství: Zpravodaj Institutu pedagogicko-psychologického poradenství ČR a Asociace poradenských pracovníků ve školství. VÍTKOVÁ, M. (ed.). Integrativní speciální pedagogika. Brno: Paido, 2004. ÚLOVCOVÁ, H.; STRÁDAL, J. Kritická analýza kariérového poradenství v ČR. Praha: NÚOV, 2002. VODÁČKOVÁ, D. a kol. Krizová intervence. Praha: Portál, 2002. PELIKÁN, J. Pomáhat být. Praha: Karolinum, 2002. FREIBERGOVÁ, Z. Poradenství na vysokých školách. Praha: Národní vzdělávací fond, 2002. RABUŠICOVÁ, M. a kol. Škola a (versus) rodina. Brno: MU, 2004. NOVOTNÝ, P.; POL, M. (eds.). Vybrané kapitoly ze školní pedagogiky. Brno: MU, 2002. JEDLIČKA, R. a kol. Děti a mládež v obtížných životních situacích: Nové pohledy na problematiku životních krizí, deviací a úlohu pomáhajících profesí. Praha: Themis, 2004. ZELINKOVÁ, O. Pedagogická diagnostika a individuální vzdělávací program. Praha: Portál, 2001. HLOUŠKOVÁ, L. Poradenství jako most mezi vědními obory pomáhajících profesí.In Sociální práce a ostatní společenskovědní disciplíny. Hradec Králové: Gaudeamus, 2002. FONTANA, D. Psychologie ve školní praxi. Praha: Portál, 1997. VÁGNEROVÁ, M. Psychopatologie pro pomáhající profese. Praha: Portál, 2004. ISBN 80-7178-802-3.LESKOVJANSKÁ, G. Spolupráca pedagógov a psychológov pri eliminovaní učebných a výchovných ťažkostí žiakov. Pedagogika, 2004.

Požadavky

Předepsaná a aktivní účast, zpracování eseje.

Garant

PaedDr. Božetěch SIWEK, Ph.D.