Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Seminář k úvodu do gender studies (UPPV / 00197)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UPPV / 00197 - Seminář k úvodu do gender studies, Fakulta veřejných politik v Opavě, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Žena v mytologii, symboly ženy. Názory antických filozofů na ženu: Platón a Aristoteles.2. Názory na ženu v Bibli. Tzv. hon na čarodějnice.3. Názory J. J. Rousseaua a M. Wollstonecraft a francouzská revoluce.4. Dějiny feminizmu ve světě a u nás.

Získané způsobilosti

Základní přehled o postavení žen v jednotlivých obdobích evropských dějin a o teoretických názorech na gender v koncepcích vybraných autorů, přehled o dějinách ženského hnutí ve světě a u nás.

Literatura

Abc feminismu. Brno, 2004. DEBEAUVOIR, S. Druhé pohlaví. Orbis Praha, 1967. Společnost žen a mužů z aspektu gender. Společnost žen a mužů z aspektu gender. Praha: Open Society Fund, 1999. EISLEROVÁ, R. Číše a meč, agrese a láska aneb Žena a muž v průběhu staletí. Lidové noviny, 1995. TYLDESLAY, J. Dcery bohyně Isis. Bomino, 1999. BADINTER, E. Identita muža. Aspekt, 1999. BADINTER, E. Materská láska (od 17.storočia po súčasnosť). Aspekt, 1998. WOLLSTONECRAFT, M. Obhajoba práv ženy. ASPEKT 1/1997, 1997. BARSTOW, A. L. Ošial honu na čarodejnice. Aspekt. NAGL.DOCEKALOVÁ, H.,WEISSHAUPTOVÁ, B., FOX-KELLEROVÁ, E., CODEOVÁ, L. Štyri pohľady do feministickej filozofie. Archa Bratislava, 1994. OATES-INDRUCHOVÁ, L. (ed.). Dívčí válka s ideologií (Klasické texty angloamerického feministického myšlení). Sociologické nakladatelství Praha, 1998. GILLIGAN, C. Jiným hlasem. ASPEKT 2/1994, 1994. Muž a žena v médiích. , Praha, Nadace Gender Studies, 1998. KICZKOVÁ, Z. Príroda: vzor žena ?. Bratislava, Aspekt, 1998.

Požadavky

Podmínkou k udělení zápočtu je odevzdaný konspekt knihy Simone de Beauvoir: Druhé pohlaví a seminární práce na aktuální téma z aspektu gender v rozsahu minimálně 5 stran.

Garant

Prof. PhDr. Zdeňka KALNICKÁ, CSc.

Vyučující

Prof. PhDr. Zdeňka KALNICKÁ, CSc.