Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Probační a mediační služba (UPPV / BK079)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UPPV / BK079 - Probační a mediační služba, Fakulta veřejných politik v Opavě, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Podstata retributívnej a restoratívnej justície. Základná terminológia k výkonu probačnej a mediačnej služby.Probačná a mediačná služba a probačný a mediačný úradník. História probácie. Využitie probácie a jej základné princípy a ciele.Mediácia teoretické východiská mediácie. Mediácia ako metóda riešenia konfliktov, ako prevencia konfliktov a ako forma sociálnej kontroly. Aplikačné oblasti mediácie. Mediátor ako pomáhajúca profesia.Alternatívne tresty. Mladistvý páchateľ trestného činu.

Literatura

EMMEROVÁ, I. Mediace ve Slovenské republice a možnosti uplatnění sociálních pedagogů v ní. In: Mediace a možnosti využití v praxi. Praha, 2013. EMMEROVÁ, I. Penitenciárna starostlivosť verzus probačná a mediačná služba (s osobitným zreteľom na prevenciu delikvencie a kriminality u detí a mládeže). Banská Bystrica, 2014. EMMEROVÁ, I. Probačná a mediačná služba. In: HRONCOVÁ, J. ? EMMEROVÁ, I. a kol.: Sociálna pedagogika ? vývoj a súčasný stav. Banská Bystrica, 2009. SOTOLÁŘ, A. Alternativní řešení trestních věcí v praxi. Praha, 2000. HOLÁ, L. Mediace v teorii a praxi. Praha, 2001. HOLÁ, L. Mediace, způsob řešení mezilidských konfliktů. Praha, 2003. EMMEROVÁ, I. Možnosti uplatnenia absolventov sociálnej pedagogiky ako probačných a mediačných úradníkov. In: Acta Universitatis Matthaei Belii č. 11. Banská Bystrica, 2008. EMMEROVÁ, I. Preventívna a sociálno-výchovná práca s problémovými deťmi a mládežou. Banská Bystrica, 2012. DERKS, J. a kol. Probace v Evropě. Praha, 2002. EMMEROVÁ, I. Probačná a mediačná služba a možnosti uplatnenia sociálnych pedagógov. In: Zborník vedeckovýskumných prác Katedry pedagogiky č. 2. Banská Bystrica, 2006.

Požadavky

Študent si na ukončenie predmetu môže vybrať z dvoch možností:1. Spracuje seminárnu prácu v rozsahu cca 8 strán s využitím odborných prameňov na tému Probácia (mediácia) vo vybranej krajine. Dodržiavanie vedeckej etiky a bilbiografickej normy je nutné.2. Vypracuje kazuistiku deviantne jednajúceho žiaka základnej či strednej školy. Navrhne možnosti probácie a mediácie pri riešení tohto prípadu.

Garant

Prof. PhDr. Ingrid EMMEROVÁ, PhD.

Vyučující

Prof. PhDr. Ingrid EMMEROVÁ, PhD.