Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Obecná psychologie a psychologie osobnos (UPPV / BP002)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UPPV / BP002 - Obecná psychologie a psychologie osobnos, Fakulta veřejných politik v Opavě, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Psychologie - předmět a cíle, psychologické disciplíny. Postavení psychologie v systému věd. Směry moderní psychologie.2. Metody psychologického výzkumu.3. Základní pojmy obecné psychologie (psychika, psychické obsahy, procesy a stavy, chování a prožívání).4. Kognitivní systém osobnosti. Senzorické procesy. Vnímání (vlastnosti, zákonitosti, druhy a typy vnímání, percepční iluze). Pozornost.5. Myšlení - základní formy myšlení, pojem (určitý a neurčitý), druhy myšlení, myšlenkové operace, usuzování, faktory ovlivňující řešení problémů. Myšlení, jazyk, řeč a komunikace. Inteligence - druhy inteligence, inteligenční kvocient, pásma. Tvořivost.6. Paměť - definice procesu, druhy paměti, organizace údajů v dlouhodobé paměti, proces zapomínání. Imaginace - definice pojmů, druhy představ, způsoby vybavování, fantazijní představy (druhy, způsoby tvorby).7. Osobnost. Vnitřní a vnější zdroje utváření a vývoje osobnosti. Psychogenetika, psychogenomika.8. Endogenní a exogenní teorie osobnosti.9. Typologie osobnosti. Přehled hlavních konstitučních a psychologických typologií osobnosti.10. Aktivačně motivační vlastnosti osobnosti (motivace, potřeby, zájmy, aspirace).11. Postojové, seberegulační a výkonové vlastnosti osobnosti.12. Temperament a charakter.13. Emoce - základní komponenty emocí, druhy emocí, funkce emocí. Agrese - definování základních pojmů, druhy agrese, teorie agrese. Emoční inteligence.

Získané způsobilosti

Výstupy z učení:Odborné znalosti:Student získá a prokáže znalost základních psychologických pojmů, umí charakterizovat podstatné znaky jednotlivých psychických procesů, stavů a vlastnosti jedince, pochopí zákonitosti a podmíněnost poznávacích procesů jako vnímání, myšlení, paměť, řeč a komunikace. Prokáže znalost zvláštností v emocionální a volní sféře člověka. Student získá a prokáže znalost základních teorií osobnosti, umí charakterizovat podstatné determinanty utváření osobnosti, zejména roli biologických a sociálních faktorů. Student schopen porozumět problematice struktury a dynamiky osobnosti a vysvětlit, jaké jsou jednotlivé složky osobnosti, jak je možno osobnost motivovat a jak lze stimulovat její rozvoj. Bude schopen analyzovat, hodnotit a interpretovat chování a prožívání jednotlivců, a biologické, sociální i osobní determinanty formování osobnosti člověka.Odborné dovednosti:Student se dokáže orientovat v normálním průběhu poznávacích procesů, emocionální a volní sféře jedince a použít osvojené poznatky při práci s klienty. Spolehlivě se orientuje v relevantní odborné literatuře, dokáže vyhledat, interpretovat a aplikovat získané informace v praxi. Je schopen propojit získané poznatky s potřebami praxe oboru.Student se dokáže orientovat v různých teoriích osobnosti a použít osvojené poznatky při práci s klienty. Spolehlivě se orientuje v relevantní odborné literatuře, dokáže vyhledat, interpretovat a aplikovat získané informace v praxi. Je schopen propojit získané poznatky s potřebami praxe oboru. Student je schopen vnímat význam biologických a sociálních determinant v procesu utváření osobnosti s možnými riziky vzniku sociálně patologických jevů.Obecná způsobilost:Student je schopen vnímat souvislost jednotlivých zákonitosti a vlastností kognitivní a emocionálně-volní sféry jedince s možnými riziky vzniku sociálně patologických jevů. Absolvováním předmětu bude student způsobilý nejen využívat své vědomosti a dovednosti při konkrétní práci s klienty, bude lépe reagovat na potřeby klientů, ale také členů pracovních týmů. Získanou způsobilostí je schopnost aplikace získaných vědomostí na běžné životní situace a aktuální problémy, kritický přístup k překládaným postupům, využití aktivní reflexe a rozboru vlastní práce. Současně se metodami výuky předmětu podpoří rozvoj kritického myšlení, kreativita a schopnost studenta rozhodovat se samostatně a odpovědně.

Literatura

PLHÁKOVÁ, A. Dějiny psychologie. Praha: Grada, 2006. ISBN 80-247-0871-X.BLATNÝ, M. a kol. Psychologie osobnosti: hlavní témata, současné přístupy. Praha: Grada, 2010. ISBN 978-80-247-3434-7.ŘÍČAN, P. Psychologie osobnosti: Obor v pohybu. 6. revidované a doplněné vydání. Praha: Grada, 2010. ISBN 978-80-247-3133-9.NAKONEČNÝ, Milan. Psychologie téměř pro každého. Vyd. 1. Praha: Academia, 2004. ISBN 80-200-1198-6.PLHÁKOVÁ, A. Učebnice obecné psychologie. Praha: Academia, 2005. ISBN 80-200-1387-3.VALEČKOVÁ, H. Základy psychologie osobnosti: studijní opora. Opava: SU v Opavě, 2011. ISBN 978-80-7248-667-0.CHARA, T. a SHUKLA, K. C. General Psychology. Hardcover: Commonwealth Publisher, 2005. ISBN 8171699022.HILL, G. Moderní psychologie. Praha: Portál, 1998. ISBN 80-7178-641-1.HŘEBÍČKOVÁ, M. Pětifaktorový model v psychologii osobnosti: přístupy, diagnostika, uplatnění. Praha: Grada, 2011. ISBN 978-80-247-3380-7.BLATNÝ, M. a PLHÁKOVÁ, A. Temperament, inteligence, sebepojetí: nové pohledy na tradiční témata psychologického výzkumu. Brno: Psychologický ústav Akademie věd ČR, 2003. ISBN 80-86620-05-0.KOLAŘÍKOVÁ, M. Základy obecné psychologie. Distanční studijní opora. 1. vyd. [online] Opava: Slezská univerzita v Opavě, 2012. ILJUK, B. Základy psychologie v heuristických otázkách a úlohách. Studijní text. Opava: Slezská univerzita, 2012. ISBN 978-80-7248-756-1.

Požadavky

Pro studenta je povinná účast na seminářích, v případě nemoci doloží potvrzení od lékaře.V zápočtovém týdnu student splní všechny předepsané aktivity, za které musí dosáhnout minimálně 90 bodů (tj. 60 % možných), aby mohl postoupit ke zkoušce. Student má možnost jedné opravy (první týden zkouškového období). Bodové hodnocení za splněné povinnosti: Prezentace tématu hlavní psychologické směry (obsah, promyšlenost prezentace, způsob prezentace, schopnost vést diskuzi) - max. 40 bodůPísemné zpracování tématu k psychologickým směrům ze 3 zdrojů - max. 20 bodůČetba odborné knihy a její prezentace (z oblasti psychologie osobnosti a ve vztahu ke studovanému oboru) - max. 30 bodůZápočtový test 1 (psychologické směry) - 30 bodůZápočtový test 2 (psychologie osobnosti) - 30 bodůTÉMATA Základní psychologické směryBehaviorismus - základní principy a východiska, J. B. WatsonEdward Thorndike. Burrhus Frederic SkinnerGestaltismus, základní charakteristiky směru, představitelé, současnost. Wolfgang Köhler. Topologická psychologie Kurta Lewina, neogestaltismus.Život Sigmunda Freuda. Základní postuláty teorie Sigmunda Freuda, představitelé psychoanalýzy, současnostSigmunda Freud: etapa "afekt-trauma", úzkost, hypnóza. Sigmund Freud: etapa "topografický model, "strukturální model".Individuální psychologie, základní charakteristiky směru, představitelé, současnost. Alfred Adler - život a díloAnalytická psychologie, základní charakteristiky směru, představitelé, současnost. Carl Gustav Jung - život a dílo.Kulturní psychoanalýza, základní charakteristiky směru, představitelé, současnost. Erich Fromm + Erik H. Erikson (ne teorie).Humanistická psychologie - základní charakteristiky směru, představitelé, současnost. Carl G. Rogers. Logoterapie a Viktor Emil Frankl. Kognitivní psychologie, základní charakteristiky směru, představitelé, současnost. George A. Miller. Jean PiagetPsychologie osobnostiOsobnost a struktura osobnosti.Aktivačně motivační vlastnosti osobnosti (motivace, potřeby, zájmy, aspirace).Vztahově postojové vlastnosti osobnosti.Seberegulační vlastnosti osobnosti.Výkonové vlastnosti osobnosti.Temperament.Charakter. Emoce. Agrese. Emoční inteligence.

Garant

Doc. PhDr. Alena PETROVÁ, Ph.D.

Vyučující

Doc. PhDr. Alena PETROVÁ, Ph.D.