Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy psychoterapie (UPPV / P0034)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UPPV / P0034 - Základy psychoterapie, Fakulta veřejných politik v Opavě, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1/Pojem psychoterapie, základní okruhy, vymezení a předmět oboru. Současný stav psychoterapie v ČR, terapeutický výcvik. Základy farmakoterapie.2/ Hlubinná a dynamická psychoterapie.3/ Empatická, a humanistická psychoterapie, logoterapie4/ Hypnóza a autogenní trénink, imaginativní techniky5/ Racionální a kognitivní psychoterapie, behaviorální terapie, učení a tréninkové techniky.7/ Další směry a přístupy (Gestalt terapie, transakční analýza, komunikační prístup,transpersonální psychoterapie).8/ Rodinná terapie, systémové a systemické pojetí.9/Skupinová terapie a skupinová dynamika.10/ Speciální psychoterapie - Psychoterapie dětí a adolescentů11/ Speciální psychoterapie - Neurotických poruch a poruch způsobených stresem, poruchy osobnosti, psychoterapie psychóz, psychoterapie psychosomatických poruch. Podpůrná psychoterapie a kognitivní rehabilitace u organických poruch.

Získané způsobilosti

Získání orientačního přehledu v základech psychoterapie, jednotlivých směrech a metodách.

Literatura

KRATOCHVÍL, S. Základy psychoterapie. Praha: Portál, 2006. HORT, HRDLIČKA, KOCOURKKOVÁ, MALÁ A KOL. Dětská a adolescentní psychiatrie. ROGERS C. G. Způsob života. KREJČÍŘOVÁ, D. Dětská klinická psychologie. VYMĚTAL, J. Obecná psychoterapie. Praha: Psychoanalytické nakladatelství, 1997. KRATOCHVÍL, S. Skupinová psychoterapie v praxi. Praha: Galén, 2005. VYMĚTAL, J. Speciální psychoterapie. Grada, 2007.

Požadavky

Ústní zkouška z vybraných tematický okruhů na základě studia povinné literatury.

Garant

Doc. PhDr. Bohumil KOUKOLA, CSc.

Vyučující

Mgr. Hana KUŠNÍROVÁ