Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do sociologie pro SP (UPPV / PK002)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UPPV / PK002 - Úvod do sociologie pro SP, Fakulta veřejných politik v Opavě, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Předmět sociologie, vývoj sociologického myšlení, společnost jako předmět vědeckéhozájmu2. Kultura, socializace, pozice a status, sociální struktura3. Třídy a vrstvy, sociální skupiny a útvary, problémy sociální nerovností4. Instituce, organizace, stát, politika a moc5. Veřejné mínění, kolektivní jednání, média6. Sociologie generací, gender problematika7. Vzdělání a problematika náboženství8. Sociální změna, evoluce a revoluce9. Člověk ve sféře práce, nezaměstnanost, sociální stát10. Životní styl a masová kultura11. Problematika ras, multikulturalismus a globální změny12. Normální a patologické jevy ve společnosti

Získané způsobilosti

Cílem kurzu Úvod do sociologie pro SP je seznámení studentů s elementárními pojmy této vědní disciplíny, společně s podnícením studentů k sociologickému pohledu na dění kolem sebe.

Literatura

BAUMAN, Z. Myslet sociologicky. Praha: SLON, 1996. GIDDENS, A. Sociologie. Praha: Agro, 1999. JANDOUREK, J. Úvod do sociologie. Praha: Portál, 2003. Havelka M., Cabada L.(eds.). Západní, východní a střední Evropa jako kulturní a politické pojmy. Plzeň: ZČU, 2000. KELLER, J. Dějiny sociologie. Praha: SLON, 2004. JIRÁK, J. Média a společnost. Praha, 2003. BERGER, P. Pozvání do sociologie. Praha: FMO, 1991. ISBN 80-85469-08-01.MONTOUSSÉ, M., RENOUARD, G. Přehled sociologie. Praha: Portál, 2005. BALON, J. Sociologická teorie. Příběh krize a fragmentace - projekt obnovy a rekonstrukce. Praha: SLON, 2007. JANDOUREK, J. Sociologický slovník. Praha: Portál, 2001. MAREŠ, P. Sociologie nerovnosti a chudoby. Praha: SLON, 1999. KELLER, J. Soumrak sociálního státu. Praha: SLON, 2006. KOLEKTIV AUTORŮ. Velký sociologický slovník. Praha: SLON, 1998. RENZETTI, C. M., CURRAN, D. J. Ženy, muži a společnost. Praha: Karolínum, 2005.

Požadavky

Znalosti z povinné literatury a přednášek.

Garant

PhDr. Igor HENDRYCH

Vyučující

PhDr. Igor HENDRYCH