Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sociální politika (UPPV / PK024)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UPPV / PK024 - Sociální politika, Fakulta veřejných politik v Opavě, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvod do sociální politiky: vymezení, cíle, subjekty a objekty2. Faktory ovlivňující vývoj sociální politiky, nástroje, principy a funkce sociální politiky3. Vývoj sociální politiky4. Sociální stát- definice, funkce, typologie, krize sociálního státu5. Sociální zabezpečení, záchranná sociální síť. Důchodové a nemocenské pojištění6. Rodinná politika7. Bytová politika8. Zdravotní politika9. Politika zaměstnanosti10. Sociální exkluze a sociální nerovnosti (diskriminace z hlediska věku a pohlaví)11. Sociální exkluze a sociální nerovnosti (diskriminace z hlediska zdravotního stavu a kulturní příslušnosti)12. Sociální politika Evropské unie

Získané způsobilosti

Studující se seznámí se základními sociálně politickými teoriemi a koncepty, zíáská všeobecný přehled o nástrojích a opatřeních, které sociální politika využívá v ČR i ve světě.

Literatura

KREBS, V. a kol. Sociální politika. Praha: ASPI, 2005. ISBN 80-7357-050-5.POTŮČEK, M. Sociální politika. Praha: SLON, 1995. TOMEŠ, I. Sociální politika. Teorie a mezinárodní zkušenost. Praha: SOCIOPRESS, 1996. Časopis Hospodářské noviny. Časopis Národní pojištění. Časopis Práce a sociální politika. Časopis Sociální politika. Časopis Veřejná správa. SIROVÁTKA, T. (ed.). Česká sociální politika na prahu 21. století. Efektivnost, selhávání, legitimita. Brno: Masarykova univerzita, 2000. PRŮŠA, L. Ekonomie sociálních služeb. Praha: ASPI, 2003. POTŮČEK, M. Křižovatky české sociální reformy. Praha: Slon, 1999. TOMEŠ, I. A KOL. Právo sociálního zabezpečení. Praha: Všehrd, 1993. POTŮČEK, M., RADIČOVÁ, I. (ed.). Sociální politika v Čechách a na Slovensku po roce 1989. Praha: Karolinum, 1998. VEČEŘA, M. Sociální stát, východiska a přístupy. Praha: SLON, 1993. ISBN 80-85850-16-8.SIROVÁTKA, T. Sociální zabezpečení. Vybrané texty. Brno: MU, 1997. Sociologický časopis. MAREŠ, P. Sociologie nerovnosti a chudoby. Praha: SLON, 1999.

Požadavky

- prezentace příspěvku ke zvolenému tématu v rámci seminářů- aktivní účast na seminářích

Garant

Doc. PhDr. Helena KOLIBOVÁ, CSc.

Vyučující

PhDr. Igor HENDRYCHDoc. PhDr. Helena KOLIBOVÁ, CSc.