Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sociální práce s rizikovými skupinami (UPPV / PK040)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UPPV / PK040 - Sociální práce s rizikovými skupinami, Fakulta veřejných politik v Opavě, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Sociální práce s rizikovými skupinami- úvod do problematiky, vymezení cílových skupin2. Sociálně-právní ochrana dětí. Dítě týrané, zneužívané a zanedbávané3. Sexuální deviace- nezralá sexualita, prostituce4. Rozvodová situace5. Šikana, agresivita a násilí6. Kriminalita. Problematika vězeňství. Alternativní tresty7. Fyzické a psychické závislosti8. Nezaměstnanost a její důsledky9. Bezdomovectví10. Poruchy příjmu potravy11. Nová náboženská hnutí12. Sebevražednost

Získané způsobilosti

Studující získá obecný přehled o jednotlivých cílových skupinách v praxi sociální práce, seznámí se s jejich charakteristikou a konkrétními možnostmi pomoci.

Literatura

LABÁTH, V. a kol. Riziková mládež. Praha: SLON, 2001. KAPR, J. a kol. Sociální deviace, sociologie nemoci a medicíny. Praha:Slon, 1997. MATOUŠEK, O., KOLÁČKOVÁ, J., KODYMOVÁ, P.(eds.). Sociální práce v praxi. Specifika různých cílových skupin a práce s nimi. Praha: Portál, 2005. PRESL, J. Drogová závislost. Může být ohroženo i Vaše dítě?. Praha: Maxdorf, 1995. Internetové zdroje. MATĚJČEK, Z. Krizová situace v rodině očima dítěte. Praha: Grada, 2002. ABGRALL, J. Mechanismus sekt. Praha: Karolinum, 1999. MAREŠ, I. Nezaměstnanost jako sociální problém. Praha: Slon, 2002, 2002. Odborné časopisy. KRCH, F. a kol. Poruchy příjmu potravy. Praha: Grada Publishing, 1999. KOUTEK, J. a kol. Sebevražedné chování. Praha: Portál, 2003. DUNOVSKÝ, J. a kol. Týrané, zneužívané a zanedbávané dítě. Praha: Portál, 1995.

Požadavky

Student bude zvládat látku z přednášek a povinné literatury v souladu s pokyny vyučujícího.

Garant

Mgr. Monika CHRENKOVÁ, Ph.D.

Vyučující

PaedDr. Miroslav PILÁT, Ph.D.