Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Etika pro SP (UPPV / PK088)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UPPV / PK088 - Etika pro SP, Fakulta veřejných politik v Opavě, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Pojem, význam a úloha etiky2. Obecnost mravních norem (mravní pravidla, normy, objektivní platnost mravních norem, přirozený mravní zákon, zlaté pravidlo)3. Podstata lidského skutku, rozumový prvek v lidském skutku, vztah rozumu a vůle, svoboda vůle a volby, situační překážky svobodného rozhodování, trvající překážky svobodného rozhodování)4. Svědomí (vědění ve svědomí, svědomí před činem, svědomí po činu)5. Norma a mravnost (mravní normy a společnost, zákon jako dárce mravních norem)6. Motivace lidského jednání7. Ctnost (zdatnost)8. Neřest (nectnost)9. Osobnostní růst člověka10. Vztah člověka k sobě samému, k okolnímu světu, k životu11. Současná etická problematika (problém počátku lidského života, ochrana nenarozeného života, antikoncepce, asistovaná reprodukce, klonování lidských embryonálních buněk, genetické inženýrství a genetická manipulace, závažná onemocnění, transplantace, finalita lidského života, eutanázie, životní prostředí, vztah k jiným živým tvorům)12. Problémy spojené s výkonem pomáhajících profesí (syndrom vyhoření, etické kodexy)13. Pomáhající profese a náboženství

Získané způsobilosti

Student získá vědomí kořenů a identity etického myšlení a kritickou otevřenost vůči podnětům a výzvám dnešní doby.

Literatura

PŘÍKASKÝ, J. V. Učebnice základů etiky. Kostelní Vydří: Karmelitánské nakladatelství, 2000. ISBN 80-7192-505-5.ANZENBACHER, A. Úvod do etiky. Praha: Akademia, 2001. ISBN 80-200-0953-1.SKOBLÍK, J. Přehled křesťanské etiky. Praha: Karolinum, 1997. ISBN 80-7184-357-1.ROBINSON, D., GARRATT, C. Seznamte se?Etika. Portál, 2004. ISBN 80-7178-941-0.JANKOVSKÝ, J. Etika pro pomáhající profese. Praha: Triton, 2003. ISBN 80-7254-329-6.FILIP, Z., HODOVSKÝ, I. (eds.). Etika pro učitele. Olomouc: Pedagogická fakulta Univerzity Palackého, 1994.

Požadavky

Pravidelná účast na přednáškách, písemná "desetiminutovka" na zamyšlení, a to po zahájení každé přednášky. Předmět bude ukončen na základě výsledků průběžných testů zápočtem.

Garant

PhDr. Jiří SEDLÁČEK

Vyučující

PhDr. Jiří SEDLÁČEK