Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy trestního práva (UPPV / PP065)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UPPV / PP065 - Základy trestního práva, Fakulta veřejných politik v Opavě, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Pojem, funkce a základní zásady trestního práva hmotného2. Trestní odpovědnost, pojem a kvalifikace trestných činů, skutková podstata, nedostatek trestnosti činu3. Vývojová stádia trestného činu, trestná součinnost, mnohost trestných činů4. Tresty a ochranná opatření druhy a jejich ukládání5. Zvláštní část trestního zákoníku jednotlivé skutkové podstaty vybraných trestných činů6. Úvod do trestního práva procesního základní pojmy, prameny, základní zásady7. Subjekty trestního řízení, stádia trestního řízení8. Dokazování, zajištění osob a věcí, rozhodnutí v trestním řízení9. Opravné řízení, zvláštní způsoby řízení10. Odklony v trestním řízení11. Vykonávací řízení12. Zánik trestu, zahlazení odsouzení, promlčení v trestním právu13. Trestní odpovědnost mladistvých a trestní odpovědnost právnických osob14. Probační a mediační služba, postavení poškozeného a oběti v trestním řízení

Získané způsobilosti

Na konci tohoto kurzu bude student schopen vysvětlit základní pojmy z oblasti trestního práva hmotného i procesního, bude se orientovat v trestním řízení a bude schopen posoudit základní podmínky trestnosti činu.

Literatura

Listina základních práv a svobod (Usnesení předsednictva ČNR ze dne 16. 12. 1992 o vyhlášení LPS jako součásti ústavního pořádku ČR pod č. 2/1993 Sb.). NOVOTNÝ, Z., SCHELLE, K., TOMANCOVÁ, J. Právní nauka pro školy i praxi. Brno: Masarykova univerzita, 2002. Ústava ČR - ústavní zákon č. 1/1993 Sb. ŠÍMA, A., SUK, M. Základy práva. Praha: C. H. Beck, 2001. Zákon č. 141/1961 Sb., o trestním řízení soudním (ve znění pozdějších novel). Zákon č. 218/2003 Sb., zákon o soudnictví ve věcech mládeže. Zákon č. 40/2009 Sb., trestní zákoník. Zákon č. 418/2011 Sb., o trestní odpovědnosti právnických osob.

Požadavky

Vypracování případové studie, dle zadání vyučujícího.Povinná účast studenta, možnost jedné omluvené absence.

Garant

Mgr. Barbora DAJČOVÁ

Vyučující

Mgr. Barbora DAJČOVÁ