Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Etika v pomáhajících profesích (UPPV / PP088)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UPPV / PP088 - Etika v pomáhajících profesích, Fakulta veřejných politik v Opavě, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

PŘEDNÁŠKA1. Etické předporozumění a etymologie slov etika, morálka, mravnost. Etika a problematika hodnot. Vztah filozofie a etiky, estetiky a etiky.2. Etika a každodenní život, dělení etiky a typologie směrů.3. Obecnost mravních norem (mravní pravidla, normy, objektivní platnost mravních norem, přirozený mravní zákon, zlaté pravidlo).4. Empiristická etika: hédonismus, D. Hume, utilitarismus.5. Kantova etika - alternativa k empiristické etice.6. Podstata lidského skutku, rozumový prvek v lidském skutku, vztah rozumu a vůle, svoboda vůle a volby, situační překážky svobodného rozhodování, trvající překážky svobodného rozhodování).7. Svědomí (vědění ve svědomí, svědomí před činem, svědomí po činu).8. Norma a mravnost (mravní normy a společnost, zákon jako dárce mravních norem).9. Nauka o ctnostech. Neřest (nectnost).10. Sociologická a genealogická relativizace morálky. Biologické relativizace morality.11. Současná etická problematika (problém počátku lidského života, ochrana nenarozeného života, antikoncepce, asistovaná reprodukce, klonování lidských embryonálních buněk, genetické inženýrství a genetická manipulace, závažná onemocnění, transplantace, finalita lidského života, eutanázie, životní prostředí, vztah k jiným živým tvorům).12. Nové etické koncepce. Badatelské směry v etice.13. Kontexty sociální etiky. Dílčí obory a problémy sociální etiky.14. Profesní etika. Problémy spojené s výkonem pomáhajících profesí (syndrom vyhoření, etické kodexy).SEMINÁŘ1. Diskuse na téma: Co když může být naše jednání redukováno na zachování druhu?2. Diskuse na téma: Co když jsme vystaveni diktátu genů?3. Diskuse na téma: Co když je jedinou pohnutkou našeho jednání egoismus?4. Diskuse na téma: Co když jsou etické požadavky nesplnitelné/neakceptovatelné?5. Diskuse na téma: Co když je vše relativní?6. Diskuse o principech etického kodexu učitele, analýza typických etických dilemat v práci učitele.7. Analýza Etického kodexu akademických pracovníků.8. Diskuse o etických aspektech vědecké práce.9. Diskuse o etických aspektech umělecké práce.10. Morální kodex sociálního pracovníka.11. Morální kodex pracovníka ve školství.12. Morální kodex dalších profesí (lékaři,reklama).13. Etika a ekologie.

Literatura

KOHÁK, E. Člověk, dobro a zlo. Praha, Ježek, 1993. SEMRÁDOVÁ, I. Etika I. Přehled etických teorií. 1992. SEMRÁDOVÁ, I. Etika III. Tradiční etické problémy a soudobé diskuse v etice. 1993. JANKOVSKÝ, J. Etika pro pomáhající profese. Praha: Triton, 2003. ISBN 80-7254-329-6.ANZENBACHER, A. Úvod do etiky. Praha: Akademia, 2001. ISBN 80-200-0953-1.RICH, A. Etika hospodářství I. Praha: OIKOYMENH. ISBN 80-85241-61-7.FILIP, Z., HODOVSKÝ, I. (eds.). Etika pro učitele. Olomouc: Pedagogická fakulta Univerzity Palackého, 1994. SKOBLÍK, J. Přehled křesťanské etiky. Praha: Karolinum, 1997. ISBN 80-7184-357-1.ROBINSON, D., GARRATT, C. Seznamte se?Etika. Portál, 2004. ISBN 80-7178-941-0.PŘÍKASKÝ, J. V. Učebnice základů etiky. Kostelní Vydří: Karmelitánské nakladatelství, 2000. ISBN 80-7192-505-5.NEČASOVÁ, M. Úvod do filozofie a etiky v sociální práci. Brno: MU, 2001. BRÁZDA, R. Úvod do srovnávací etiky. Praha: KLP, 1998. SEDLÁK, J. Vybrané problémy ze sociální etiky. Brno: MU, 1996. SPAEMANN, R. Základní mravní pojmy a postoje. Praha, Svoboda, 1995.

Požadavky

Zkouška - nastudování přednášek a základní literaturyZápočet pro prezenční formu- seminární práce, docházka

Garant

PhDr. Jiří SEDLÁČEK

Vyučující

PhDr. Jiří SEDLÁČEK