Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Dostupnost a kvalita v sociálních službá (UPPV / PP157)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UPPV / PP157 - Dostupnost a kvalita v sociálních službá, Fakulta veřejných politik v Opavě, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

PŘEDNÁŠKACílem předmětu je seznámit studující se základními znalostmi rodinného práva včetně patologických jevů, které se k problematice váží (kriminalita nezletilých, domácí násilí atp.). Výklad bude zaměřen na otázky postavení rodiny a dětí ve společnosti, právní nástroje ochrany manželství, rodičovství a dětí i s přesahem do jiných složek právního řádu, dále postavení soudu, státních orgánů a nestátních organizací v rodinném právu, jakož i soudní řízení v oblasti rodinného práva. Po absolvování předmětu bude student schopen základní orientace v právní úpravě rodinného práva a porozumí důsledkům, které jsou spojeny s její aplikací v běžném životě.SEMINÁŘCílem seminářů bude praktická realizace látky probrané na přednáškách a prohloubení znalostí jednotlivých institutů rodinného práva s využitím praktických příkladů. Studenti budou seznámeni se vzory právních podání a s rozhodnutími soudu v oblasti rodinného práva.

Získané způsobilosti

Výstupy z učení:Odborné znalosti: Student získá a prokáže znalost základní problematiky legislativního ukotvení sociálních služeb v ČR a metod směřujících k dosažení kvality a dostupnosti v oblasti poskytování sociálních služeb. Odborné dovednosti: Student se dokáže orientovat v legislativě upravující poskytování sociálních služeb v ČR, bude ovládat metodu komunitního plánování sociálních služeb jako nástroje k zajištění jejich místní a typové dostupnosti sociálních služeb. Bude se rovněž orientovat v problematice definování a naplňování standardů kvality sociálních služeb, jako jednou z metod zajištění kvality sociálních služeb, inspekce sociálních služeb, legislativního ukotvení standardů kvality sociálních služeb a tvorby střednědobých plánů rozvoje sociálních služeb v ČR. Bude schopen pracovat s vybranými supervizními metodami v pomáhajících profesích.Obecná způsobilost:Student je schopen prakticky participovat na tvorbě střednědobých plánů sociálních služeb na úrovni obcí a krajů a tvorbě a zavádění standardů kvality u jednotlivých poskytovatelů sociálních služeb. Metodami výuky předmětu je současně podpořen rozvoj kritického myšlení, kreativita a schopnost studenta pracovat samostatně a odpovědně.

Literatura

PILÁT, M. Komunitní plánování sociálních služeb v současné teorii a praxi. Praha: Portál, 2015. ISBN 978-80-262-0932-4.MATOUŠEK, O., et al. Sociální služby. Praha: Portál, 2007. ISBN 978-80-7367-310-9.KRUTILOVÁ, D., ČÁMSKÝ, P., SEMBDNER, J. Sociální služby. Tvorba a zavádění Standardů kvality poskytovaných sociálních služeb. Praha: Vydáno ve spolupráci s Asociací poskytovatelů sociálních služeb, 2009. ISBN 978-80-254-3427-7.ČÁMSKÝ, P., SEMBDNER, J., KRUTILOVÁ, D. Sociální služby v ČR v teorii a praxi. Praha: Portál, 2011. ISBN 978-80-262-0027-7.Vyhláška 505/2006 Sb., kterou se provádějí některá ustanovení zákona o sociálních službách, ve znění pozdějších předpisů. Zákon č. 108/2008 Sb., o sociálních službách, ve znění pozdějších předpisů. MPSV. Kvalita v sociálních službách. Praha: Ministerstvo práce a sociálních věcí, 2002. ISBN 80-86552-16-0.KRUTILOVÁ, D., ČÁMSKÝ, P., SEMBDNER.J., SLADKÝ, P. Manuál pro tvorbu a zavádění standardů kvality poskytovaných sociálních služeb. MICHALÍK, J. Smluvní vztahy v sociálních službách. Olomouc: VCIZP - sekce vzdělávání Olomouc, 2008. Praha: NRZP, 2008. ISBN 80-903658-1-7.JANÁK ,D., PILÁT, M. Vývoj právních norem k sociální k sociální péči a sociálním službám v Československu a v České republice od roku 1956. In KRAJČÍK, V., JANÁK., D. ml. a kol. Mikropodnikání v sociálních službách. Ostrava-Opava: Vysoká škola podnikání a.s. a Slezská univerzita v Opavě, 2012. ISBN 978-80-72-48-766-.ČERMÁKOVÁ, K., JOHNOVÁ, M. (eds.). Zavádění standardů kvality sociálních služeb do praxe. Průvodce poskytovatele. Praha: Ministerstvo práce a sociálních věcí, 2002. ISBN 80-86552-45-4.

Požadavky

Zápočet u prezenční formy studia - prezentace a odevzdání seminární práce, splnění aktivit, docházkaZápočet u kombinované formy - splnění individuálních úkolůZkouška - nastudování přednášek a základní literaturyPodmínkou k získání zápočtu je zpracování stati v minimálním rozsahu 7 normostran na téma, které si student vybere ze sylabu přednášek nebo seminářů předmětu. Literatura, z níž bude studující čerpat, bude v minimálním rozsahu 3 tituly z okruhu literatury základní a 1 titul z okruhu literatury doporučené. Základním kritériem při posuzování kvality stati bude prokázání schopnosti práce s odborným textem, s akcentem na vhodné propojování tezí jednotlivých autorů do uceleného logického rámce a schopnost promítnout teoretické poznatky do praxe. Zpracovanou stať studenti odevzdají nejpozději dva týdny před zahájením zápočtového týdne, aby měl pedagog příležitost práce vyhodnotit a případně vrátit k přepracování prostřednictvím elektronické pošty. V rámci konzultací (osobních, elektronických) může student využít čas pro řešení nejasností při zpracovávání úkolů. Zpracovaná stať je podmínkou k získání zápočtu. Předmět je ukončen zápočtem a zkouškou.

Garant

PaedDr. Miroslav PILÁT, Ph.D.

Vyučující

PaedDr. Miroslav PILÁT, Ph.D.