Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do studia dějin a kultury střední E (USES / E0001)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu USES / E0001 - Úvod do studia dějin a kultury střední E, Fakulta veřejných politik v Opavě, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

I. Úvod do studia novověkých dějin střední Evropy (vyučuje mgr. Pokludová)1. Má Evropa dějiny? Různá pojetí dějin Evropy.2. Osvícenství - prolog k moderním evropským dějinám.3. Nová tvář Evropy - industrializace jako fenomén moderní společnosti.4. Od stavovské k občanské společnosti - proměny "dlouhého 19. století".5. Urbanizace - zrození velkoměsta.6. Role vzdělání pro rozvoj moderní společnosti.II. Úvod do studia kultury střední Evropy (vyučuje dr. Šopák)1. Kultura, rozličné definice pojmu, vztahy kultura-filozofie, kultura jako historická kategorie2. Renezance a humanismus - vymezení pojmů a konkrétní naplnění v situaci jižní, západní a střední Evropy 16. století3. Paralely a opozice dvorské, aristokratické a lidové kultury v 17. - 18. století.Víra a kultura - konfesní dimenze kultury od třicetileté války po druhou světovou válku, opozice sakrálního a profánního4. Moderní kultura I.: intelektuální přínos Anglie a Francie 18. století a situace v německých zemích5. Moderní kultura II.: kultura liberalizující se společnosti po roce 1850 a kulturní pluralita od přelomu 19. a 20. století po druhou světovou válku6. Definování pojmů civilizace a kultura v (středo)evropském myšlení počátku 20. století, krize kultury a její reflexe v meziválečném a válečném období.

Získané způsobilosti

Student získá základní znalosti z oblasti úvodu do studia dějin a kultury střední Evropy a dokáže získané znalosti a dovednosti využít v uživatelské praxi.

Literatura

LAWSON, R. Co je to kultura. Olomouc: Votobia, 1996. BĚLINA, P. a kolektiv. Dějiny evropské civilizace. Praha-Litomyšl:Paseka, 1995. DAVIES, N. Evropa. Dějiny jednoho kontinentu. Praha: Obzor, 2005. ISBN 80-7260-138-5.CARBONELL CHARLES-OLIVIER, BILOGHI DOMINIQUE, LIMOUZIN JACQUES, ROUSSEAU FRÉDERIC, SCHULZ JOSEPH. Evropské dějiny Evropy. 1. Mýty a základy, 2. Od renesance k renesanci?. Univerzita Karlova v Praze: Nakladatelství Karolinum, 2003. Eagleton, T. Idea kultury. Brno 2001. HENCKMANN, W. a LOTTER, K. Estetický slovník. Praha: Svoboda, 1995. ULRICH IM HOF. Evropa a osvícenství. 2001. FONTANA, J. Evropa před zrcadlem. Praha: Lidové noviny, 2001. ISBN 80-7106-395-9.BLECHA, I. a kolektiv. Filosofický slovník. Olomouc: Nakladatelství Olomouc, 1998. ROD, W. Novověká filozofe II. Od Newtona po Rousseaua. Praha: Torst, 2004. TVRDÝ, J. Průvodce dějinami evropské filosofie. Brno: Komenium, 1947. NIDA-RÜMELIN, J. Slovník současných filosofů. Praha: Garamond, 2001. SKALICKÝ, K. V zápase s posvátnem. Praha:Centrum pro studium demokracie a kultury, 2005.

Požadavky

Písemný test zaměřený na znalosti v rozsahu obsahu předmětu (pojmy, základy chronologie, klíčové problémové situace dějin a kultury středoevropského regionu).

Garant

PhDr. Oľga ŠRAJEROVÁ, CSc.

Vyučující

PhDr. Oľga ŠRAJEROVÁ, CSc.PhDr. Oľga ŠRAJEROVÁ, CSc.