Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vybrané filozofické problémy (USES / E0002)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu USES / E0002 - Vybrané filozofické problémy, Fakulta veřejných politik v Opavě, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Předmět filozofie, členění filozofie, vznik filozofie, předsokratovská filozofie2. Řecká klasická filozofie (Platón, Sokrates, Aristoteles) a filozofie období helénismu3. Počátky křesťanství a sv. Augustin4. Středověká filozofie a renesanční filozofie5. Nástup novověké filozofie a osvícenské pojetí společnosti6. Německá klasická filozofie: I. Kant a G. W. F. Hegel7. Marxismus a neomarxismus8. Pozitivismus a neopozitivismus9. Iracionalismus a filozofie života10. Fenomenologie a existencialismus11. Filozofická antropologie12. Filozofie postmoderny

Získané způsobilosti

osvojení pojmového aparátu filozofie, znalost způsobu řešení důležitých filozofických otázek a orientace v základní problematice filozofické antropologie a sociální filozofie

Literatura

HOLZBACHOVÁ, I. Dějiny společenských teorií. Brno: MU, 2000. BLECHA, I. Filosofie. Olomouc: Nakl. Olomouc, 1998. STORIG, H. J. Malé dějiny filozofie. Praha: Zvon, 1992. BLECHA, I. Filosofická čítanka. Olomouc: Nakladatelství Olomouc, 2000. KOL. Filosofický slovník. Olomouc: Nakl. Olomouc, 1998. SOKOL, J. Malá filosofie člověka a Slovník filosofických pojmů. Praha: Vyšehrad, 1998. TRETERA, I. Nástin dějin evropského myšlení. Praha: Paseka, 1999. ANZENBACHER, A. Úvod do filosofie. Praha: SPN, 1990. ISBN 80-04-25414-4.PETŘÍČEK, M. Úvod do současné filosofie. Praha: Herrmann a synové, 1991.

Požadavky

Vypracování písemné seminární práce na vybrané téma týkající se filozofických otázek. Při ústní zkoušce by měl student prokázat znalost základních filozofických pojmů, problémů, disciplín a jejich proměn v průběhu dějin filozofie.

Garant

PhDr. Dušan JANÁK, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Dušan JANÁK, Ph.D.