Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Otázka demokracie I (USES / E0005)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu USES / E0005 - Otázka demokracie I, Fakulta veřejných politik v Opavě, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvod do předmětu2. Fenomén demokracie3. Antické a liberální teorie demokracie4. Republikánská a deliberativní teorie demokracie5. Sociálně-politické podmínky demokracie6. Elity a demokracie, elitistické teorie, J. Schumpeter7. Parlamentní demokracie8. Prezidentská demokracie9. Konsensuální demokracie10. Konkurenční demokracie11. Teorie demokracie na začátku XXI. století12. Závěr předmětu

Získané způsobilosti

Student bude seznámen s teorií i praxí demokratických režimů tak, aby zvládnul metody aplikace těchto teorií v politické vědě.

Literatura

HLOUŠEK, V. a KOPEČEK, L. Demokracie. Teorie, modely, osobnosti, podmínky nepřátelé a perspektivy demokracie. Brno: MPÚ MU, 2003. HLOUŠEK, V. a KOPEČEK, L. Konfliktní demokracie. Moderní masová politika ve střední Evropě. Brno: MPÚ MU, 2004. ČERMÁK, V. Otázka demokracie I. - Demokracie a totalitarismus. Praha: Academia, 1992. DAHL, R. Demokracie a její kritici. Praha, VP, 1995. DAHL, R. O demokracii. Praha, Portál, 2001. ČERMÁK, V. Otázka demokracie III. - Společnost a stát. Olomouc, 1997. ŘÍCHOVÁ, B. Přehled moderních politologických teorií. Empiricko-analytický přístup v soudobé politické vědě. Praha, Portál, 2000. SARTORI, G. Srovnávací ústavní inženýrství. Praha: SLON, 2001. SARTORI, G. Teória demokracie. Bratislava: Archa, 1993. SVENSSON, P. Teorie demokracie. Brno: CDK, 1995. JODL, M. Teorie elit a problém elit. Praha, VP, 1994.

Požadavky

Písemný test zaměřený na ověření teoretických znalostí, vycházející z přednášek a ze zadané literatury.

Garant

Mgr. Radomír SZTWIERTNIA

Vyučující

Mgr. Radomír SZTWIERTNIA