Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Mezinárodní politické a správní regiony (USES / E0007)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu USES / E0007 - Mezinárodní politické a správní regiony, Fakulta veřejných politik v Opavě, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Obecná teorie regionů - základní pojmy a přístupy2. Regiony v politické geografii a geopolitice3. Globalizační procesy a jejich dopad na regionalizaci moderního světa4. Panregiony ve světě a v Evropě5. Transnacionální regiony ve světě a v Evropě6. Střední Evropa jako transnacionální region a historické modely jeho uspořádání: od Mitteleuropy k podunajské federaci7. Současná pojetí střední Evropy jako politického regionu8. Transnacionální regiony ve východní Evropě a v Rusku9. Transhraniční regiony v Evropě10. Meziregionální, transhraniční a zahraniční spolupráce evropských regionů11. Euroregiony jako specifický druh správních transhraničních regionů12. Euroregiony ve střední Evropě a v ČR (právní prostředí, rozsah a obsah činnosti)

Získané způsobilosti

Student získá hlubší znalosti o regionální struktuře států, transhraniční a interregionální spolupráci se zaměřením na středoevropský prostor.

Literatura

ROSŮLEK, P. - CABADA, L. Evropa národů, patriotů a integrace. Pelhřimov: Vyd. A nakl. Aleš Čeněk, 2002. MEZŘICKÝ, V. (Ed). Globalizace. Praha, 2003. HNÍZDO, B. Mezinárodní perspektivy politických regionů. Praha: ISE, 1995. DOČKAL, V. (Ed.). Přeshraniční spolupráce na východních hranicích České republiky - růžový obláček a hrana reality. Brno: MU - MPÚ, 2005. GURŇÁK, D. - BLAŽÍK, T. - LAUKO. V. Úvod do politickej a regionálnej geografie. Bratislava: Univerzita Komenského, 2005. POMAHAČ,R. - WIDEMANOVÁ, M. Veřejná správa a evropská právní integrace. Praha: VŠE, 2003. BRZEZINSKI, Z. Bez kontroly. Chaos v předvečer 21. století. Praha: Victoria Publ, 1993. BAAR, V.- KOVÁŘ, M. Geopolitický, geokulturní a geoekonomický vývoj Evropy. Ostrava: OU, 2004. ISBN 80-7042-969-3.MALARSKI, S. Regiony i euroregiony - zagadnienia organizacyjne, pravne, administrativne. Opole: Wysza Szkola Zarządziania i Administracji w Opolu, 2003. HUNTINGTON, S. Střet civilizací. Boj kultur a proměna světového řádu. Praha: Rybka, 2001. BRZEZINSKI, Z. Velká šachovnice. K čemu Ameriku zavazuje její globální převaha. Praha: Mladá fronta, 1999.

Požadavky

Ústní zkouška zaměřená na prověření teoretických znalostí (terminologie, metodologie, mezinárodněprávní a historicko-politický kontext regionálního vývoje).

Garant

Prof. RNDr. Vladimír BAAR, CSc.Doc. PhDr. Dušan JANÁK, Ph.D.