Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Visegrád a evropská integrace (USES / E0022)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu USES / E0022 - Visegrád a evropská integrace, Fakulta veřejných politik v Opavě, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Střední Evropa jako specifický region (různá pojetí, různé přístupy k chápání střední Evropy v české, polské, slovenské a maďarské společnosti)2. Habsburská monarchie jako středoevropský politický, ekonomický a kulturní celek3. Střední Evropa v meziválečném období - nové hranice, nové státy, nové vztahy4. Střední Evropa v sovětském bloku - změna vnitřních i vnějších vztahů.5. Změny střední Evropy po roce 1989 - uvolnění přirozených vazeb a vztahů, vznik nových států (Slovensko)6. Vznik Visegrádu, jeho motivy, příčiny, cíle. Úloha významných osobností při vzniku a formulování smyslu existence společenství.7. Vnitřní vztahy a vazby zemí Visegrádu - jejich vývoj a současný stav8. Politické a ekonomické dopady visegrádské spolupráce v jednotlivých zemích9. Vnější vazby a vztahy Visegrádské skupiny (vůči Rusku, Německu, Rakousku, EU, NATO) - jejich vývoj a současný stav10. Spolupráce na regionální rozvoji a překonávání bariér v rámci Visegrádu, cíle a činnost Visegrádského fondu11. Visegrád v EU - nové možnosti a proměny vzájemné spolupráce členských zemí12. Další středoevropské integrační projekty (CSFTA, CEI) a ostatní paralely Visegrádu (Benelux, země Baltského prostoru, země bývalé Jugoslávie)

Získané způsobilosti

Student získá hlubší znalosti o integračních procesech ve středoevropském prostoru a dalších evropských makroregionech a o fungování Visegrádské spolupráce.

Literatura

ROSŮLEK, P. - CABADA, L. Evropa národů, patriotů a integrace. Pelhřimov: Vyd. A nakl. Aleš Čeněk, 2002. VYKOUKAL, J. a kol. Visegrád. Možnosti a meze středoevropské spolupráce. Praha: Dokořán, 2003. WANDYCZ, P. S. Cena svobody. Střední Evropa v dějinách od středověku do současnosti. Praha: Academia, 1998. KONTER, L. Dějiny Maďarska. Praha: Nakladatelství LN, 2002. KOVÁČ, D. Dějiny Slovenska. Praha: Nakl. LN, 1998. KŘEN, J. Dvě století střední Evropy. Praha: Argo, 2005. HLOUŠEK, V. - SYCHRA, Z. (Eds.). Rakousko v evropské a středoevropské politice. Brno: MU - MPÚ, 2004.

Požadavky

Znalosti v rozsahu sylabu (vybrané kapitoly povinné literatury) a přednášek.

Garant

Prof. RNDr. Vladimír BAAR, CSc.Prof. PhDr. Zdeněk JIRÁSEK, CSc.