Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Kulturní vývoj střední Evropy (USES / E0031)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu USES / E0031 - Kulturní vývoj střední Evropy, Fakulta veřejných politik v Opavě, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Co je to XX. století? - vymezení periodiky a jejich specifik prizmatem kultury2. Periodizace XX. století3. Kulturní centra a kulturní periferie - proměny a záměny4. Kulturní vzory a morálka: katedrála, sportovní stadion, kino, hypermarket5. Východ et/versus Západ, specifika slovanského a germánského prvku v středoevropské kulturní, mentální a intelektuální situaci6. Rakousko jako mnohonárodnostní monarchie (vyznění františko josefinské epochy na počátku 20. století)7. Vlivy kulturních center na středoevropskou situaci na příkladech Berlína a Vídně8. Specifika kulturního vývoje meziválečného období: Německo, Rusko a USA jako vzory kulturní a civilizační perspektivy středoevropských zemí9. Emancipace slovanských národů a moderna; regiony a vytváření lokálních kulturních tradic10. Specifika středoevropského intelektualismu 20. století11. Specifika umělecké kultury 20. století ve střední Evropě12. Specifika populární kultury 20. století ve střední Evropě

Získané způsobilosti

Student získá základní znalosti z oblasti kulturního vývoje střední Evropy a dokáže získané znalosti a dovednosti využít v uživatelské praxi.

Literatura

Kolektiv. Dějiny evropské civilizace II. Praha-Litomyšl: Paseka, 1995. CHARLE, CH. Intelektuálové v Evropě 19. století. Praha: Centrum pro studium demokracie a kultury, 2004. KRAUS, W. Kultura a moc. Proměna přání. Olomouc: Votobia, 1992. ČERNÝ, V. O povaze naší kultury. Praha: LN, 1990. HUYGHE, R. Umění nové doby. Praha: Odeon, 1974.

Požadavky

Písemný test zaměřený na základní aspekty kulturního vývoje středoevropského prostoru od osvícenství po druhou světovou válku (osobnosti, umělecké směry, civilizační standardy, kulturní trendy, duchovní proudy).

Garant

Doc. PhDr. Pavel ŠOPÁK, Ph.D.