Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Urbanizace středoevropského prostoru (USES / E0032)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu USES / E0032 - Urbanizace středoevropského prostoru, Fakulta veřejných politik v Opavě, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Co je to urbanizace? (vývoj pojmu a přístupy k tématu, vztah k jiným sociálním procesům)2. Ekonomické, demografické a sídelní aspekty urbanizace3. Sociální a kulturní aspekty urbanizace4. Urbanizace a socialismus5. Faktory urbanizace po socialismu (sociální změny a transformační procesy v České republice po roce 1989)6. Města a moderní technologie - směrem k postindustriálnímu městu7. Problémy starých průmyslových oblastí a aglomerací (příklad Porúří)8. Suburbanizace - sociální, ekonomické a ekologické důsledky9. Konstituování moderní komunální samosprávy10. Bytová politika, proměny sféry městského bydlení11. Prameny a problémy soudobého urbanismu12. "Obnovené město" (příklady nové strategie vybraných evropských měst v územním plánování a péči o veřejné prostory)

Získané způsobilosti

Student získá základní orientaci v otázkách spjatých se studiem procesu urbanizace v širší sociální, kulturní, ekonomické a prostorové souvislosti. Studenti budou vedeni k porozumění podmínkám a procesům, které utvářejí podobu a směry rozvoje evropských měst od počátku průmyslové éry až do současnosti.

Literatura

HAMPL, M. a kol. Geografická organizace společnosti a transformační procesy v České republice. Praha, 1996. HORSKÁ, P. - MAUR, E. - MUSIL, J. Zrod velkoměsta. Urbanizace českých zemí a Evropa. Praha - Litomyšl: Paseka, 2002. KRABBE, W. R. Die deutsche Stadt im 19. und 20. Jahrhundert. Göttingen: Vandenhoeck u Ruprecht, 1989. GOODMAN, D. - CHANT, C. European cities & technology: industrial to post-industrial city. London: Routledge, 1999. REULECKE, J. Geschichte der Urbanisierung in Deutschland. Frankfurt am MaIn Suhrkamp, 1985. SCOTT, A. J. Global city-regions: trends, theory, policy. Oxford: Oxford University Press, 2002. GEHL, J. - GEMZOE, L. Nové městské prostory. Brno: ERA, 2002. SOJA, E. W. Postmetropolis: critical studies of cities and regions. Oxford: Blackwell Publishers, 2000. BECK, U. Riziková společnost: na cestě k jiné moderně. Praha: SLON, 2004. ENYEDI, G.(ed.). Social Change and Urban Restructuring in Central Europe. Budapest, 1998. MUSIL, J. Sociologické stránky urbanizace a společenské výhody a nevýhody různých typů měst: přílohy k závěrečné zprávě úkolu. Praha: Výzkumný ústav výstavby a architektury, 1973. ALISCH, M. Soziale Stadtentwicklung: Wiedersprüche, Kausalitäten und Lösungen. Opladen: Leske + Budrich, 2002. SÝKORA, L. (ed.). Suburbanizace a její sociální, ekonomické a ekologické důsledky. Praha: Ústav pro ekopolitiku, 2002. BAUMAN, Z. Tekutá modernita. Praha: Mladá fronta, 2002. VANCE, J. E. The Continuing City. Urban Morphology in Western Civilization. Baltimore - London: The Johns Hopkins University Press, 1990. HRŮZA, J. Vývoj urbanismu. Praha: ČVUT, 1995.

Požadavky

Studenti se aktivně zapojují do seminářů a podílejí se na jejich podobě prezentací samostudiem nastudované literatury a dalšími výstupy. Příprava na hodiny a aktivní účast v hodinách je nutnou podmínkou k získání zápočtu, který probíhá formou kolokvia.

Garant

PhDr. Martin JEMELKA, Ph.D.