Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy diplomatické teorie a praxe (USES / E0034)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu USES / E0034 - Základy diplomatické teorie a praxe, Fakulta veřejných politik v Opavě, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Diplomacie a její význam pro mezinárodní spolupráci (základní pojmy a členění - politická diplomacie, konzulární styky, vojenská, kulturní a obchodní diplomacie, diplomatické výsady a imunity, Vídeňská konvence).2. Historie vývoje diplomatických styků a základní data z dějin světové a české (československé) diplomacie. Mezinárodní úmluvy, pakty a organizace, základní principy mezinárodního práva.3. Zdroje informací o české zahraniční politice, diplomatické službě, možnosti studia diplomacie, diplomatická akademie a ÚMV, zahraniční služba v českých a evropských strukturách, odborná literatura a periodika.4. Ministerstvo zahraničních věcí ČR a systém českých diplomatických misí a zastoupení ve světě (vyslanectví a velvyslanectví, konzuláty, honorární konzuláty, kulturní a informační mise, stálá zastoupení a mise, obchodní zastoupení, vládní agentury v zahraničí).5. Střední Evropa jako předmět zájmu československé a české diplomacie při budování československé resp. české státnosti -Versailleský systém, Trianon, přístupová jednání ČR s NATO a EU.6. Diplomatické zastoupení a aktivity ČR v zemích Visegradu.7. Diplomatické zastoupení a aktivity ČR v Německu a Rakousku.8. Česká republika v Evropské unii - základní pojmy a vymezení, struktury, zásady a smlouvy.9. Česká republika v mezinárodních organizacích (NATO, OSN, bezpečnostní, obchodní a hospodářské organizace, Visegradský kulturní fond).10. Diplomatická praxe 1 - formy a metody jednání a komunikace (bilaterální jednání, oficiální a pracovní jednání, konference, mnohostranná jednání, záznamy, nóty)11. Diplomatická praxe 2 - formy a metody jednání a komunikace v kulturní diplomacii, obchodní a ekonomické diplomacii12. Diplomatický protokol a základy etikety a společenského chování - zásady, příklady

Získané způsobilosti

Student získá základní znalosti z oblasti základů diplomatické teorie a praxe, dokáže získané znalosti a dovednosti využít v uživatelské praxi.

Literatura

FELTHAM, R.G. Příručka diplomata. Praha: SLON, 2003. BAYER, A., ŠRONĚK, I. Společenský styk a diplomatický protokol. Praha: VŠE, 1993. ISBN 80-7079-507-7.ADAMOVÁ, K., KŘÍŽKOVSKÝ, L. Stručné dějiny diplomacie. Praha: C.H. Beck, 2002. BYSTRICKÝ, Ľ., KUKAN, E. Základy diplomacie. Bratislava: Dilema, 2000. BERRIDGE, G.R., JAMES, A. A dictionary of diplomacy. Hampshire: Palgrave, 2001. BERRIDGE, G.R. Diplomacy : theory and practice. Basingstoke: Palgrave, 2002.

Požadavky

Písemný test zaměřený jak na prověření znalostí teoretického rámce problematiky (terminologie, chronologie, mezinárodněprávní a historicko-politický kontext vývoje diplomacie, smlouvy) tak diplomatické praxe.

Garant

PaedDr. Zbyšek ONDŘEKA