Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sociologie a politika ve střední Evropě (USES / EA043)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu USES / EA043 - Sociologie a politika ve střední Evropě, Fakulta veřejných politik v Opavě, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

I. blok1. Sociologie v politice a politika v sociologii2. Politická sociologie jako sociologická reflexe politiky3. Předpoklady vzniku sociologie ve střední Evropě a hranice střední Evropy4. Periodizace vývoje středoevropské sociologie a její vztah k politickým proměnám5. Přehled velkých témat, osobností, škol a směrů, proces institucionalizace oboruII. blok6. Intelektuální migrace ve střední Evropě ve 20. století7. Politicky motivované intelektuální emigrace a imigrace "ze" a "do" střední EvropyIII. blok8. Polská sociologie a politika9. Česká sociologie a politika10. Slovenská sociologie a politika11. Maďarská sociologie a politika12. Sociologie a politika v dalších středoevropských zemích

Literatura

GOLENKOVA, E. T. a NARBUT, H. P. Istorija sociologičeskoj mysli v stranach centralnoj i vostočnoj Jevropy. Moskva: Izdatelstvo Rossijskogo universiteta družby narodov, 2003. KEEN, M. F. a MUCHA, J. L. (eds.). Sociology in Central and Eastern Europe. Transformation at the Dawn of a New Millenium. Praeger: Westport, Connecticut, 2003. ISBN 0313318026.JANÁK, D. a kol. Vybrané kapitoly z dějin středoevropské sociologie. Opava: Fakulta veřejných politik v Opavě, 2013. NEŠPOR, Z. R. Republika sociologů. Zlatá éra české sociologie v meziválečném období a krátce po druhé světové válce. Praha: Scriptorium, 2011. ISBN 978-80-87271-48-3.MUCHA, J. Sociology in Eastern Europe or East European Sociology: Historical and Present. roč. 41, č. 6, s. 507-525. Sociologia - Slovak Sociological Review, 2009. HUSZÁR, T. The history of modern sociology in Hungary. In: International handbook of contemporary developements in sociology. Westport, connecticut: Greenwood Press, 1994. ISBN 0313267197.

Požadavky

Přednést referát o některé z důležitých zahraničních postav sociologického myšlení ve střední Evropě.

Garant

PhDr. Dušan JANÁK, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Dušan JANÁK, Ph.D.