Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Formy vlády v stredoeurópskych štátoch (USES / EA044)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu USES / EA044 - Formy vlády v stredoeurópskych štátoch, Fakulta veřejných politik v Opavě, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Forma vlády - všeobecná charakteristika (sústava nejvyšších štítných orgánov, spôsob ich tvorby a vzťahy medzi nimi)2. Princip deľby moci (trojdelenia moci) a jeho vyjadrenie v ústavách stredoeurópskych štátov3. Parlament (zákonodarná moc) v Českej republike a v Slovenskej republike4. Parlament v Poľsku a v Maďarsku5. Parlament v Spolkovém republike Nemecko a v Rakúsku6. Hlavy štátov (výkonná moc) v Česku, Poľsku, SRN7. Hlavy štátov v Maďarsku, Rakúsku, Slovensku8. Vlády (výkonná moc) v Česku, Poľsku, SRN9. Vlády v Maďarsku, Rakúsku, Slovensku10. Súdna moc v Česku, Poľsku, SRN11. Súdna moc v Maďarsku, Rakúsku, Slovensku12. Najvyššie štátne orgány stredoeurópskych štátov v rámci Európskej únieSemináře kladou důraz na prohloubení znalostí forem vlád středoevropských zemích. Budou sledovány obecné fenomény ovlivňující diference, podobnosti a rozdíly jednotlivých politických systémů středoevropských zemích. Během semestru posluchači vypracují prezentaci na vybrané téma. Kromě pravidelné četby zadané literatury se očekává aktivní účast studentů a studentek v seminárních diskuzích.

Literatura

BLAHOŽ, J., BALAŠ, V. a KLÍMA, K. Srovnávací ústavní právo. 4., přeprac. a dopl. vyd. Praha: Wolters Kluwer Česká republika, 2011. ISBN 978-80-7357-629-5.PALÚŠ, I. Štátne právo porovnávacie. Košice: UPJŠ v Košiciach, 2002. ISBN 8070974834.OROSZ, L. a JIRÁSKOVÁ, V. Ústavné právo porovnávacie: Základy ústavného práva Českej republiky, Maďarskej republiky a Poľskej republiky. Košice: UPJŠ v Košiciach, 2007. ISBN 9788070976906.BLAHOŽ, J. a kol. Ústavní právo Evropské unie. Dobrá Voda: Aleš Čeněk, 2003. ISBN 80-86473-48-1.KLOKOČKA, V. Ústavní systémy evropských států: (srovnávací studie). 2., aktualiz. a dopl. vyd. Praha: Linde, 2006. ISBN 80-7201-606-7.

Požadavky

Každý študent vypracuje písomné zadanie na vybranú tému, ktoré bude súčasťou jeho celkového hodnotenia na skúške.

Garant

Prof. JUDr. Igor PALÚŠ, CSc.

Vyučující

Prof. JUDr. Igor PALÚŠ, CSc.