Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Miestna demokracia v strednej Európe (USES / EA045)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu USES / EA045 - Miestna demokracia v strednej Európe, Fakulta veřejných politik v Opavě, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Demokracia ako princip moderného konštitucionalizmu (jeho vyjadrenie v ústavách sredoeurópskych štátov)2. Miestna demokracia - všeobecná charakteristika, formy realizácie3. Miestna demokracia jako súčasť regionálnej politiky Európskej únie4. Zastupitelská forma miestnej demokracie v Českej republike5. Zastupitelská forma miestnej demokracie v Slovenskej republike6. Zastupitelská forma miestnej demokracie v Poľsku7. Zastupitelská forma miestnej demokracie v Maďarsku8. Zastupitelská forma miestnej demokracie v Spolkovej republike Nemecko9. Zastupitelská forma miestnej demokracie v Rakúsku10. Priame formy miestnej demokracie v Českej republike a v Slovenskej republike11. Priame formy miestnej demokracie v Poľsku a v Maďarsku12. Priame formy miestnej demokracie v Spolkovej republike Nemecko a v RakúskuSemináře kladou důraz na prohloubení znalostí politického prostředí na místní úrovni ve středoevropských zemích. Budou sledovány obecné fenomény ovlivňující podobu lokální politiky, podobnosti a rozdíly politického prostředí na lokální úrovni ve středoevropských zemích. Během semestru posluchači vypracují prezentaci na vybrané téma. Kromě pravidelné četby zadané literatury se očekává aktivní účast studentů a studentek v seminárních diskuzích.

Literatura

ČMEJREK, J., BUBENÍČEK, V. a ČOPÍK, J. Demokracie v lokálním politickém prostoru: [specifika politického života v obcích ČR]. Praha: Grada, 2010. ISBN 978-80-247-3061-5.BALÍK, S. Komunální politika: obce, aktéři a cíle místní politiky. Praha: Grada, 2009. ISBN 978-80-247-2908-4.VERHULST, J., NIJEBOER, A. Priama demokracia - fakty a argumenty k zavedeniu občianskej iniciatívy a referenda. Brusel: Democracy International, 2007. KOUDELKA, Z. Samospráva. Praha: Linde, 2007. ISBN 978-80-7201-665-5.PALÚŠ, I. Miestna správa vo vybraných štátoch Európskej únie. Košice: UPJŠ, 2005. ISBN 8070974885.ŠPOK, R., ŘIHÁČKOVÁ, V., WEISS, T., BARTOVIC, V. a DROMARD, J. Místní referenda v České republice a ve. Praha: Institut pro evropskou politiku Europeum, 2006. ISBN 80-86993-01-9.

Požadavky

Každý študent vypracuje písomné zadanie na vybranú tému, ktoré bude súčasťou jeho celkového hodnotenia na skúške.

Garant

Prof. JUDr. Igor PALÚŠ, CSc.

Vyučující

Prof. JUDr. Igor PALÚŠ, CSc.