Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Veřejná ekonomika ve střední Evropě (USES / EB003)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu USES / EB003 - Veřejná ekonomika ve střední Evropě, Fakulta veřejných politik v Opavě, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvod do ekonomiky a teorie veřejného sektoru, struktura národního hospodářství. Ziskový a neziskový sektor2. Úloha státu ve smíšené ekonomice.3. Veřejný sektor.4. Veřejné statky a způsoby jejich zajišťování.5. Externality.6. Základy veřejných financí.7. Fiskální politika.8. Rozpočet jako základní nástroj fiskální politiky.9. Veřejné finance v zemích střední Evropy (podobnosti vs. Národní specifika).10. Fiskální nerovnováha a možnosti státní intervence.11. Dluhová krize z pohledu zemí střední Evropy.12. Selhání vlády a třetí sektor.

Získané způsobilosti

Výstupy:Odborné znalosti: Studenti umí uvést a blíže vysvětlit definice ekonomie, veřejného sektoru, veřejných financí, fiskální politiky. V teoretické rovině jsou schopni vymezit úlohy státu, samosprávy, veřejného sektoru při zajišťování veřejných statků, ale i při zvládání negativních projevů jako například dluhové krize.Odborné dovednosti: Studenti získají teoretické základy studované problematiky, jsou schopni získaná teoretická východiska aplikovat v rámci státní správy, samosprávy a veřejného sektoru. Poznáním teorie a následnou aplikací v praxi jsou schopni tyto teorie kriticky zhodnotit, navrhnout variantní řešení, identifikovat hlavní problémy, se kterým se směrem do budoucna může praxe veřejné správy setkat. Také dokáží identifikovat a vysvětlit hlavní společné znaky a národní odlišnosti v regionu zemí střední Evropy.Obecná způsobilost (kompetence):Studiem a absolvováním předmětu si studenti umí teoretické poznatky nejen osvojit, ale také v praxi aplikovat a využitím komparace analyzovat. Na základě jejich práce během semestru jsou schopni zvládat a využívat metodiky práce ve skupinách. Zároveň jsou schopni i jako jednotlivec prezentovat své myšlenky a názory, a to současně s jejich argumentačních zdůvodněním.

Garant

Doc. Ing. Pavel TULEJA, Ph.D.

Vyučující

Doc. Ing. Pavel TULEJA, Ph.D.