Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Kvant. a kvali. metody anal. a tvorby VP (USES / EB004)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu USES / EB004 - Kvant. a kvali. metody anal. a tvorby VP, Fakulta veřejných politik v Opavě, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

I. blok1. Vztah sociální vědy a společnosti v soudobém světě (k teorii reflexivní moderizace).2. Jazyk vědy a jazyk sociální praxe; problém hodnot v sociálních vědách.II. blok3. Pozitivismus. Objektivnost a měření, kvantitativní přístupy.4. Hlavní metody kvantitativního výzkumu.5. Rozumění a interpretace. Subjektivnost a význam, kvalitativní přístupy.6. Hlavní metody kvalitativního výzkumu.III. blok7. Veřejně politický a "klasický" sociálně vědní výzkum.8. Co je a co není veřejně politický problém (normativní a nenormativní perspektiva při stanovení cílů výzkumu).9. Evaluační výzkum ve veřejné politice; analýza dopadů veřejných politik.10. Využití sekundární analýzy dat a existujících datových zdrojů ve veřejné politice.11. Prognózování veřejných politik.12. Příklady dobré praxe využití sociálně vědních metod při tvorbě a analýze veřejných politik.

Získané způsobilosti

Výstupy z učení:Odborné znalosti: Studenti si osvojí znalost základních principů sociálněvědních výzkumných postupů uplatnitelných v kontextu analýzy a tvorby veřejných politik.Odborné dovednosti:Aplikovat některé základní metody a techniky sociálního výzkumu v modelových příkladech praxe veřejné politiky.Obecná způsobilost (kompetence): Absolventi předmětu budou schopni adekvátně posoudit potenciál sociálních výzkumů pro potřeby veřejné politiky a budou si uvědomovat hlavní úskalí spojená s aplikací teoretických vědeckých poznatků v sociální praxi realizace veřených politik.

Garant

PhDr. Dušan JANÁK, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Václav KULHAVÝ, Ph.D.