Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Národnostní a menšinová politika ve SE (USES / EB011)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu USES / EB011 - Národnostní a menšinová politika ve SE, Fakulta veřejných politik v Opavě, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Prameny a literatura k tématu, výzkumné instituce a projekty, současný stav výzkumu.2. Základní pojmy etnické teorie, modely vztahů mezi národy a státy.3. Formování národů a národních hnutí ve střední Evropě, příčiny a důsledky rozdělení Evropy.4. Národy a etnika ve státech střední Evropy (současný stav a problémy).5. Problémy zachování a revitalizace etnické identity menšin ve střední a východní Evropě.6. Východiska a základní pojmy teorie etnických konfliktů, meze a možnosti jejich řešení.7. Národní povaha, mýty, stereotypy a překonávání předsudků.8. Multikulturalita a migrace, modely imigrační politiky.9. Ochrana menšinových práv, komparace národních a evropských předpisů.10. Menšiny a marginalizované skupiny, přístupy k práci s menšinami.11. Národnostní a menšinová politika ve veřejné správě.12. Evropská unie, euroregiony a další faktory stability ve středoevropském prostoru.

Získané způsobilosti

Výstupy:Odborné znalosti:Absolvent zná základní pojmy etnické teorie i základní legislativu týkající se právní ochrany menšin, s důrazem na evropské a české zákonné normy. Orientuje se v etnické struktuře zemí střední Evropy, zná historický vývoj národnostních menšin v tomto prostoru i jejich současné problémy a menšinovou politiku v jednotlivých zemích. Prokazuje rovněž základní znalosti ohledně porušování menšinových práv a zná příklady diskriminace menšin, včetně jejich příčin, motivů a následků.Odborné dovednosti:Absolvent umí vysvětlit a účelně používat pojmy týkající se problematiky menšin a jejich ochrany v zemích střední Evropy, dokáže samostatně získávat nové zdroje informací o menšinové problematice a uplatňovat získané znalosti výkladu právních norem na konkrétních praktických příkladech. Umí se orientovat v aktuálních možnostech prevence či nápravy diskriminačních postupů vůči menšinám. Je schopen reflexe kulturních rozdílů a stereotypů ve vztazích mezi většinovou společností a menšinami.Obecná způsobilost:Absolvent může vhodně využít interdisciplinárního zaměření předmětu na pomezí historie, sociologie, psychologie, politologie a práva nejen při konkrétní práci s menšinami, ale i při svém působení v mnoha příbuzných oborech, ve veřejné správě, v činnosti euroregionů aj. Pozitivní je rovněž důraz na osvojení si schopnosti rozeznat etický rozměr problémů souvisejících s dodržováním menšinových práv.

Požadavky

Dvě písemné práce: 1) recenze knihy nebo článku o menšinové problematice, 2) odborný článek nebo esej na konkrétní téma z menšinové problematiky a ochrany menšin. Součástí zkoušky je písemný test zaměřený na ověření teoretických i praktických znalostí.

Garant

Prof. PhDr. Mečislav BORÁK, CSc.

Vyučující

Prof. PhDr. Mečislav BORÁK, CSc.