Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ochrana životního prostředí ve SE (USES / EB012)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu USES / EB012 - Ochrana životního prostředí ve SE, Fakulta veřejných politik v Opavě, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přehled probírané látky:Přednášky1. Základní ekologické pojmy. Ekologie a ochrana životního prostředí.2. Ekonomický růst ve vyspělých a rozvojových zemích. Vliv růstu lidské populace na životní prostředí. Demografické prognózy ve střední Evropě.3. Globální environmentální problémy životního prostředí a jejich projevy ve střední Evropě. Klimatické změny. Nedostatek pitné vody. Zeslabování ozonové vrstvy ve stratosféře.4. Acidifikaci a eutrofizaci ekosystémů. Pokles biodiverzity. Odlesňování.5. Degradaci půdy. Znečištění vody. Produkce odpadů. Znečištění ovzduší.6. Trvale udržitelná společnost a trvale udržitelný rozvoj.7. Indikátory udržitelnosti. Ekologická dimenze trvale udržitelného rozvoje a indikátory (ekologická stopa).8. Environmentální politika ČR a EU - programový, legislativní a institucionální rámec. Systém řízení péče o životní prostředí v ČR.9. Významné mezinárodní dohody v oblasti ochrany životního prostředí.10. Trvale udržitelný rozvoj krajiny a venkova.11. Občanský sektor jako nástroj trvale udržitelného rozvoje životního prostředí v EU a ČR.

Získané způsobilosti

Výstupy z učení:Odborné znalosti: Student umí definovat základní pojmy z ochrany životního prostředí. Je schopen popsat a vysvětlit postupy a principy ochrany životního prostředí a legislativy ochrany životního prostředí v ČR a EU. Orientuje se v hodnocení vybraných environmentálních problémů životního prostředí.Odborné dovednosti: Zvládá programový, legislativní a institucionální rámec ochrany životního prostředí a orientuje se v systému řízení péče o životní prostředí v ČR a EU. Obecná způsobilost:Student je schopen využít koncept trvale udržitelného rozvoje v ochraně životního prostředí.

Garant

Doc. Ing. Miloš ZAPLETAL, Dr.

Vyučující

Doc. Ing. Miloš ZAPLETAL, Dr.Doc. Ing. Miloš ZAPLETAL, Dr.