Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sociologické aspekty VP a VS (USES / EB013)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu USES / EB013 - Sociologické aspekty VP a VS, Fakulta veřejných politik v Opavě, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

I. blok1. Sociologie (veřejné) politiky a sociologie v(e) (veřejné) politice2. Stát - sociální stát - národ - společnost3. Povaha moci v moderní demokracii4. Byrokratická forma správy5. Občanská společnost a problém elit v demokracii6. Veřejnost a veřejné mínění7. Sociální exkluze a inkluze a problém sociálních nerovnostíII. blok8. Evaluace veřejných politik pomocí nástrojů sociálních věd9. Výzkumy veřejného mínění10. Výzkumy v oblasti sociálních služeb (zjišťování potřeb obyvatel a nabídky sociálních služeb)11. Analýza socioekonomického rozvoje regionů12. Sociálně patologické jevy jako předmět zájmu sociologů i veřejných politik

Získané způsobilosti

Výstupy z učení:Odborné znalosti: Studenti budou znát základní konceptuální souřadnice sociologické reflexe otázek veřejné politiky a veřejné správy, především v oblasti fungování moderní byrokracie a formování veřejnosti a jejich významu v moderních demokraciích.Odborné dovednosti: Obsahem odborných dovedností bude schopnost představit (si) možnost analýzy a evaluace konkrétní realizacev oblasti veřejné politiky.Obecná způsobilost (kompetence): Výstupem kurzu v oblasti obecných kompetencí by měla být schopnost reflexe výkonu veřejných politik z perspektivy sociologických poznatků a představa jak uplatnit nástroje sociologické analýzy ve veřejné politice.

Garant

PhDr. Dušan JANÁK, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Dušan JANÁK, Ph.D.