Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Mikroekonomická analýza (USES / EB051)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu USES / EB051 - Mikroekonomická analýza, Fakulta veřejných politik v Opavě, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Ekonomie v základních pojmech a souvislostech.2. Trh a jeho základní elementy.3. Poptávka, faktory ovlivňující poptávku.4. Racionální chování spotřebitele, kardinalistická a ordinalistická koncepce, odvozování individuální poptávky.5. Volba technologie a výroba, zisk firmy, náklady a výnosy.6. Model dokonale konkurenčních trhů.7. Modely nedokonale konkurenčních trhů.8. Trh výrobních faktorů: trh půdy.9. Trh výrobních faktorů: trh práce.10. Trh výrobních faktorů: trh kapitálu.11. Rozdělování důchodů ve spoločnosti.12. Mikroekonomická úloha státu tržní selhání.

Získané způsobilosti

Výstupy z učeníOdborné znalosti:Student bude umět definovat základní pojmy z oblasti mikroekonomie, bude schopen zhodnotit efektivnost fungování trhů, racionalitu spotřebitele a chování firmy. Seznámí se také s vlivem státu na chování dílčích trhů a získá představu o fungování jednotlivých trhů.Odborné dovednosti:Student bude schopen popsat a prakticky využít jednotlivé mikroekonomické modely a na základě této aplikace bude následně schopen zhodnotit nejen chování spotřebitelů, firem a státu, ale také efektivnost jednotlivých tržních struktur. Důraz na rozsah dovednosti je kladený v oblasti analytického uvažování studenta.Obecná způsobilost:Student získá znalosti z oblasti mikroekonomie. Z praktického hlediska bude schopen samostatně a odpovědně posoudit efektivnost jednotlivých tržních struktur, zhodnotit racionalitu chování jednotlivých ekonomických subjektů a účelnost využití jednotlivých mikroekonomických nástrojů. Kompetence:Student je schopen definovat pojem mikroekonomie a popsat vztahy a vazby, jež jsou typické pro jednotlivé trhy a které přímo souvisí s parciální rovnováhou. Je schopen rozlišit mezi trhy jednotlivých výrobních faktorů a popsat jejich specifika. Ví, jaká je role státu v ekonomice pohledem mikroekonomie a umí popsat základní problémy spojené s tržním selháním a teorií veřejné volby. V rámci svých kompetencí je schopen rozeznat a aplikovat jednotlivé nástroje mikroekonomie.

Garant

Doc. Ing. Pavel TULEJA, Ph.D.

Vyučující

Doc. Ing. Pavel TULEJA, Ph.D.