Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Metodologie sp. věd a tvorba věd. textů (USES / EB052)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu USES / EB052 - Metodologie sp. věd a tvorba věd. textů, Fakulta veřejných politik v Opavě, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přehled probírané látky:I. blok1. Historický úvod - formování sociálních věd v 19. století a spor o jejich metodu2. Vztah sociální vědy a společnosti v soudobém světě (sociální funkce vědy a teorie reflexivní moderizace)3. Jazyk vědy a jazyk sociální praxe; problém hodnot v sociálních vědáchII. blok4. Pozitivismus. Objektivnost a měření, kvantitativní přístupy5. Hlavní metody kvantitativního výzkumu6. Kvantitativní metodologie ve výzkumné praxi - příklady7. Rozumění a interpretace. Subjektivnost a význam, kvalitativní přístupy8. Hlavní metody kvalitativního výzkumu9. Kvalitativní metodologie ve výzkumné praxi - příklady10. Empirický a teoretický výzkumIII. blok11. Základní a aplikovaný výzkum v sociálních vědách: financování vědy12. Nakládání s existujícími daty z empirického výzkumu a s výsledky vědecké práce.Semináře jsou zaměřeny na praktické procvičení metodologických postupů. Z toho důvodu budou propojenya) s praktickými potřebami studentských výzkumů pro účely kvalifikačních prací nebob) s probíhajícími výzkumy na FVP SU formou aktivního zapojení při sběru či zpracování dat.Na seminářích budou studenti prezentovat a diskutovat metodologii svých výzkumů určených pro kvalifikační práce a/nebo výsledky své průběžné práce plynoucí ze zapojení do aktuálního výzkumu.

Získané způsobilosti

Výstupy:Odborné znalosti: Studenti dovedou charakterizovat hlavní metodologická paradigmata sociálněvědních výzkumů, získají představu o hlavních výzkumných metodách i o úskalích spojených s financováním vědy a aplikací vědeckých poznatků v sociální praxi. Dovedou popsat hlavní trendy ve vývoji sociálních věd.Odborné dovednosti: Absolventi budou umět navrhnout design jednoduchého výzkumu, aplikovat některé jednoduché výzkumné techniky podle základních metodologických pravidel, vyhledávat data k sekundární analýze v hlavních veřejně přístupných zdrojích. Posoudit reprezentativitu výběrového souboru podle základních kritérií. Pracovat systematicky se zdroji vědeckých informací.Obecná způsobilost (kompetence): Absolventi předmětu by měli být schopni kritičtěji posoudit výsledky výzkumů, které jsou zprostředkovány médii, a adekvátněji posoudit potenciál sociálních výzkumů v praxi veřejné politiky i privátní sféře.

Garant

PhDr. Dušan JANÁK, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Dušan JANÁK, Ph.D.