Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Interkulturní komunikace (USES / EB061)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu USES / EB061 - Interkulturní komunikace, Fakulta veřejných politik v Opavě, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Komunikace a kultura. Vrstvy kultury. Interkulturní komunikace.2. Migrace a akulturace. Kulturní šok. Berryho model strategií akulturace.3. Bariéry efektivní interkulturní komunikace - kulturní stereotypy, předsudky, etnocentrismus a rasismus.4. Modely kulturních dimenzí. Hofstede model kulturních hodnot.5. Jazyk jako reflexe kulturních hodnot. Přímý a nepřímý styl vyjadřování.6. Kulturní specifika v neverbální komunikaci - čas z kulturní perspektivy, význam ticha, proxemika, haptika, gestikulace, výraz obličeje a oční kontakt.7. Komunikační chování příslušníků vybraných národních kultur v Evropě.8. Vliv kultury na komunikaci v prostředí s častými interkulturními výměnami: pracoviště. Kulturní diverzita na pracovišti. Formálnost a neformálnost. Styly rozhodování.9. Vliv kultury na komunikaci v prostředí s častými interkulturními výměnami: škola. Multikulturní výchova.10. Vliv kultury na komunikaci v prostředí s častými interkulturními výměnami: zdravotní péče. Příčiny onemocnění. Péče o nemocné. Kulturní diverzita v prevenci onemocnění.11. Interkulturní konflikt. Styly řešení konfliktů.12. Interkulturní negociace. Kulturní vlivy na negociace.

Získané způsobilosti

Výstupy:Odborné znalosti: Studenti dokáží definovat základní pojmy a popsat vybrané teorie v oblasti interkulturní komunikace s důrazem na porozumění jejich vlivu na interakce v běžném životě v různých komunikačních kontextech. Studenti dokáží vysvětlit, jak ovlivňuje kultura komunikaci minimálně ve třech podmínkách, ve kterých jsou časté interkulturní výměny, a to pracoviště, škola a zdravotní péče.Odborné dovednosti: Studenti dokáží vyhledat, utřídit a interpretovat nejnovější informace relevantní pro řešení konkrétních komunikačních problémů, které se vyskytnou v multikulturních pracovních týmech.Studenti dokáží při komunikaci s partnerem z odlišného kulturního prostředí (ve smyslu národní kultury) identifikovat hodnoty důležité pro jeho vlastní kulturu, které by mohly představovat bariéru v komunikaci a předcházet tak konfliktům. Zároveň jsou schopni vyhledat si relevantní informace o kulturních specifikách komunikace příslušníků národní kultury komunikujícího partnera a při interakci s ním identifikovat základní kulturní hodnoty a orientovat se v neverbální komunikaci partnera.Studenti dokáží navrhnout způsoby adekvátního postupu při řešení interkulturních konfliktů vyskytujících se na multikulturním pracovišti.Získaná způsobilostV současné globální společnosti je velmi důležité porozumění, jak lidé z různých kultur myslí, cítí, jak se chovají, porozumět hodnotám, normám či motivaci, která je v pozadí jejich konání. Student získá základní interkulturní komunikační způsobilost, kterou může využít při komunikaci s příslušníky jiných národních nebo etnických kultur v každodenním životě, v různých situacích.

Garant

PhDr. Věra JUŘÍČKOVÁ, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Věra JUŘÍČKOVÁ, Ph.D.