Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Otázka demokracie I (USES / EP005)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu USES / EP005 - Otázka demokracie I, Fakulta veřejných politik v Opavě, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvod do předmětu2. Fenomén demokracie3. Antické a liberální teorie demokracie4. Republikánská a deliberativní teorie demokracie5. Sociálně-politické podmínky demokracie6. Elity a demokracie, elitistické teorie, J. Schumpeter7. Parlamentní demokracie8. Prezidentské demokracie9. Konsensuální demokracie10. Konkurenční demokracie11. Polyarchie12. Teorie demokracie na začátku 21. století aneb další role liberální demokracie

Literatura

Hloušek, V., Kopeček, L. (eds.). Demokracie. Teorie, modely, osobnosti, podmínky, nepřátelé a perspektivy demokracie. Brno: Mezinárodní politologický ústav, 2003. ČERMÁK, V. Otázka demokracie I. - Demokracie a totalitarismus. Praha: Academia, 1992. ŘÍCHOVÁ, B. Přehled moderních politologických teorií. Empiricko-analytický přístup v soudobé politické vědě. Praha, Portál, 2000. SVENSSON, P. Teorie demokracie. Brno: CDK, 1995. DAHL, R. Demokracie a její kritici. Praha, VP, 1995. HLOUŠEK, V., KOPEČEK, L. Konfliktní demokracie. Moderní masová politika ve střední Evropě. Brno: Masarykova univerzita, MPÚ, 2004. DAHL, R. O demokracii. Praha, Portál, 2001. ČERMÁK, V. Otázka demokracie III. - Společnost a stát. Olomouc, 1997. SARTORI, G. Srovnávací ústavní inženýrství. Praha: SLON, 2001. SARTORI, G. Teória demokracie. Bratislava: Archa, 1993. JODL, M. Teorie elit a problém elit. Praha, VP, 1994.

Požadavky

Během semestru student napíše seminární práci v rozsahu 8-9 normostran (1 NS 1800 znaků včetně mezer) na téma určené studentem. Konkrétní téma seminární práce bude studentem oznámeno vyučujícímu na níže uvedenou emailovou adresu nejpozději do 5. října 2012 včetně, který jej následně schválí, případně upraví. Nedodržení termínu má za následek znásobení rozsahu práce za každý následující započatý týden, a to nejpozději do 3 týdnů (čtyřnásobek). Seminární práce bude zaslána vyučujícímu v elektronické podobě na adresu petrhlavacek@centrum.cz nejpozději do 20. prosince 2012 včetně. Později zaslané práce nebudou akceptovány. Ve zkouškovém období student absolvuje písemný zápočtový test.Formální požadavky na úpravu seminární práce:Práce kromě vlastního textu (včetně úvodu a závěru) obsahuje titulní stranu, poznámkový aparát a seznam literatury. Text je psán ve formátu Word, případně Open Office (nikoliv pdf), a to standardním typem a velikostí písma, řádkováním 1,5 a je zarovnán do bloku. Poznámkový aparát a seznam literatury jsou vedeny v souladu s normou vedení bibliografických odkazů a citací (ČSN ISO 690 a 690-2 - viz např. stránky www.citace.com). Seznam literatury je uveden v abecedním pořadí na konci práce. Akceptovány jsou pouze relevantní odborné zdroje či autentické prameny (vyjma základní literatury). Odkazy na internetové encyklopedie typu Wikipedie budou přijaty pouze v odůvodněných případech. Hodnotící metody:Odevzdání a přijetí seminární práce je předpokladem pro připuštění k zápočtovému testu. Práce bude hodnocena v rozsahu 0-10 bodů (pro přijetí je nutno získat minimálně 6 bodů), a to dle: 1. obsahu textu - dodržení a naplnění tématu, míry faktických chyb atd. (5 bodů), 2. použité literatury (2 body), 3. dodržení formálních požadavků (2 body) a 4. jazykové kultury (1 bod). V případě nedostatečného zisku bodů může student práci ve stanoveném termínu jednou opravit. Zjevné nedodržení formálních požadavků (viz výše) či výrazně nízká jazyková úroveň textu je důvodem k nepřijetí práce, dokud nebudou tyto nedostatky odstraněny. Při zjištění plagiátorství nebude student v předmětu klasifikován, případně budou přijaty další postihy.Zápočtový test se skládá z deseti otevřených otázek rozdělených do tří skupin (3 otázky za 4 body, 4 otázky za 6 bodů a 3 otázky za 8 bodů) s maximálním ziskem 60 bodů. Pro udělení zápočtu je nutné za zápočtový test získat minimálně 36 bodů, tedy 60 %. Obsahem testu jsou přednášková témata předmětu vycházející z přednášek a základní literatury. V případě neúspěchu má student právo na vykonání opravného písemného testu.

Garant

Mgr. Petr HUŠEK, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Petr HUŠEK, Ph.D.