Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Veřejná správa ve střední Evropě (USES / EP019)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu USES / EP019 - Veřejná správa ve střední Evropě, Fakulta veřejných politik v Opavě, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvod do problematiky veřejné správy ve střední Evropě (pojmy, specifické znaky, modely a souvislosti).2. Veřejná správa v Československu, Polsku a Maďarsku v letech 1945 - 1989.3. Vývoj veřejné správy po 2. světové válce v Německu a Rakousku.4. Vlády a orgány státní správy v České republice a Slovenské republice.5. Vlády a orgány státní správy v Polsku a Maďarsku.6. Vlády a orgány státní správy v Německu a Rakousku.7. Územní samospráva v České a Slovenské republice.8. Územní samospráva v Polsku a Maďarsku.9. Územní samospráva v Německu a Rakousku.10. Reforma veřejné správy v postkomunistických středoevropských zemích.11. Průběh a perspektivy reforem veřejné správy v Německu a Rakousku.12. Integrační procesy a formy spolupráce středoevropských zemí.

Literatura

WRIGHT, G., NEMEC, J. (eds.). Management veřejné správy. (Teorie a praxe). Zkušenosti z transformace veřejné správy ze zemí střední a východní Evropy. Praha: Ekopress, 2003. PETERS, R. A. Německo. In CHANDLER, J. A. (ed.). Místní správa v liberálních demokraciích. Brno: Doplněk, 1998. MESEŽNIKOV, G., NIŽŇANSKÝ, V. (eds.). Reforma verejnej správy na Slovensku 1998-2002. Bratislava, 2002. WILDMANNOVÁ, M. Územní samospráva v ČR, Rakousku a SRN. nakladatelství, 2001. POMAHAČ, R. a VIDLÁKOVÁ, O. Veřejná správa. Praha: C. H. Beck, 2002. POMAHAČ, R. a VIDEMANNOVÁ, M. Veřejná správa a evropská právní integrace. Praha: VŠE, Fakulta národohospodářská, 2002. Čechák, V. Vývoj veřejné správy v Československu a České republice (1945-2004). Praha: Eupress, 2004. HESSE, J. J. (ed.). Administrative Transformation in Central and Eastern Europe. Oxford: Blackwell Publishers, 1993. KALLAS, M. a LITYŃSKI, A. Historia ustroju i prawa Polski Ludowej. Warszawa: Wydawnictwo Prawnicze PWN, 2000. BŘÍZOVÁ, M. Perspektivy zapojení regionů zemí první vlny rozšíření do evropských regionálních struktur. In KUBÁT, M. (ed.). Východní rozšíření Evropské unie. Východiska - stav - perspektivy. Brno: Masarykova univerzita v Brně ve spolupráci s Fakultou sociálních věd Karlovy univerzity, Mezin, 2001. Reforma verejnej správy. Porovnanie skúseností východu a západu. Bratislava: NISPAcee, 1997. Władza lokalna w warunkach demokracji. Raport z badań. Pod red. J. J. Wiatra. Warszawa, 1998. BARAŃSKI, M. (ed.). Wladze lokalne w Europie Środkowej i Wschodniej. Katowice: Stowarzyszemie pomocy szkole "Belfer", 1998.

Požadavky

Studenti musí pochopit a dokázat vyložit rozdíly mezi fungováním veřejné správy v demokratických a nedemokratických režimech, orientovat se ve struktuře a činnosti současné státní správy a samosprávy, perspektivách a cílech probíhajících reforem veřejné správy a možnostech spolupráce středoevropských zemí.

Garant

Prof. JUDr. Igor PALÚŠ, CSc.

Vyučující

Prof. JUDr. Igor PALÚŠ, CSc.