Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Politická kultura (USES / EP027)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu USES / EP027 - Politická kultura, Fakulta veřejných politik v Opavě, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Politická kultura - vznik teoretického konceptu - Almond a Verba - The Civic Culture2. Proměny v chápání termínu politická kultura od 60. let 20. století do současnosti3. Politická kultura, demokracie, totalitní režimy a přechody k demokracii4. Vývoj české politické kultury I. - vznik moderní české společnosti5. Vývoj české politické kultury II. - tradice a modernita - formování moderní politické kultury v 19. století6. Vývoj české politické kultury III. - česká politická kultura v meziválečném období - politické proudy a politické chování, politické elity a politická kultura7. Vývoj české politické kultury v období totalitních a posttotalitních režimů8. Česká politická kultura a přechody k demokracii9. Role a proměny politické kultury v postkomunistické éře10. Česká a evropská politická kultura - společné kořeny, "česká specifika" a evropeizační trendy?11. Česká politická kultura v 21. století12. Závěr předmětu

Literatura

RAK, J. Bývali Čechové: české historické mýty a stereotypy. HaH, Jinočany, 1994. KŘEN, J. Dvě století střední Evropy. Praha: Argo, 2005. POLLACK, D. - JACOBS, J. - MŰLLER, O., PICKEL, G. Political Culture in Post-Communist Europe. Ashgate, Aldershot, 2003. PLASSER, F.-PRIBERSKY, A. Politicial Culture in East Central Europe. Avebury, Brookfield, 1996. SKALNÍK, P. Politická kultura: antropologie, sociologie, politologie. Set Out, Praha, 2004. SKOVAJSA, M. Politická kultura: přístupy, kritiky a uplatnění ve zkoumání politiky. Karolinum, Praha, 2006. PECKA, E. a kol. Politická kultura v ČR. Praha: VŠE, 2000. KLICPEROVÁ-BAKER, M. Ready for Democracy? Civic Culture and Civilisty with a Focus on Czech Society. Institute of Psychology, Academy of Science of the Czech Republic, Praha, 1999. ALMOND, G., A. - VERBA, S. The Civic Culture Revisited. Sage, Newsbury Park, 1989.

Garant

Mgr. Lukáš VOMLELA, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Jiří SEDLÁČEK