Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Židé a střední Evropa (USES / EP028)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu USES / EP028 - Židé a střední Evropa, Fakulta veřejných politik v Opavě, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Přehled pramenů a literatury, výzkumné instituce a projekty v ČR a ve světě2. Judaismus, židovské tradice, zvyky a kultura evropských Židů3. Židovské dějiny a myšlení od biblických dob do současnosti4. Specifika vývoje evropských a československých Židů5. Vývoj a podoby evropského antisemitismu6. Antisemitismus v dějinách české společnosti7. "Konečné řešení" židovské otázky, holocaust8. Osud Židů v bývalém Československu9. Osud Židů ve střední a jihovýchodní Evropě10. Poválečné postavení Židů v ČSR a v Evropě, odškodnění obětí11. Zpochybňování holocaustu, soudobý antisemitismus12. Současné postavení a problémy Židů ve střední Evropě

Literatura

JOHNSON, P. Dějiny židovského národa. Praha, 1995. Na křižovatce kultur. Historie československých židů. Praha: Mladá fronta, 1992. Stín šoa nad Evropou. Usp. M. Pojar. Praha, 2001. Židé - dějiny a kultura. Praha:Židovské muzeum, 1997. Židé v novodobých dějinách. Praha: Karolinum, 1997. ARENDTOVÁ, H. Eichmann v Jeruzalémě. Praha: Mladá fronta, 1995. SPIEGEL, P. Kdo jsou židé?. Brno, 2007. KÁRNÝ, M. "Konečné řešení". Genocida českých Židů v německé protektorátní politice. Praha: Academia, 1991. Poválečná justice a národní podoby antisemitismu. Ed. M. Borák. Praha-Opava, 2002. BORÁK, M. První deportace evropských Židů. Ostrava, 2009.

Požadavky

Seminární práce (7 s.) - esej či odborný článek zaměřený na konkrétní téma z novodobých dějin židů ve střední Evropě. Práce má za cíl ověřit schopnost samostatného vyhledání a zpracování informací včetně jejich analýzy, i schopnost zobecnění některého konkrétního problému a zpracování faktograficky i metodologicky správného analytického či systémově analytického odborného textu.

Garant

Prof. PhDr. Mečislav BORÁK, CSc.