Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět České politické myšlení (USES / EP029)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu USES / EP029 - České politické myšlení, Fakulta veřejných politik v Opavě, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Politická filosofie - problémy a otázky, hlavní filosoficko-politické proudy určující evropskou předhusitskou tradici.2. Předhusitská česká filosofie - Jan Milíč z Kroměříže, Tomáš ze Štítného, udržování řádu a jeho kritika, první náznaky reformních myšlenek.3. Jan Hus a Petr Chelčický - konfrontace s církví a její provázaností se světskou mocí, rozvíjení Viklefových myšlenek, důrazný biblismus, Čtyři pražské artikuly.4. Jan Amos Komenský - metoda paralelismu a jeho důsledky pro jeho politickou filosofii, zachování i a modifikace středověké stavovské společnosti, bratrská láska jako princip zakládající společnost, koncept všenápravy, srovnání s koncepcí státu Thomase Hobbese (původ státu a vztah k náboženství).5. Bernard Bolzano - spis O nejlepším státě.6. Myslitelé národního obrození - filosofické předpoklady národního obrození (Herder, Rousseau, Bolzano), F. Palacký (božnost), K. H. Borovský, přijetí liberalismu v duchu české tradice zdůrazňování humanity.7. T. G. Masaryk - humanitní demokracie, pojetí státu, Česká otázka, konfrontace s liberalismem.8. T. G. Masaryk - konfrontace s marxismem, marxismus jako filosofické východisko totalitarismu.9. J. L. Fischer a E. Rádl - demokracie v krizi a totalitarismus.10. J. Patočka - demokracie v konfrontaci s totalitarismem, východiska protitotalitního odporu, Charta 77, péče o duši jako politický princip.11. Václav Havel, Václav Bělohradský a Erazim Kohák - koncept nepolitické politiky, politika jako svébytná oblast lidské činnosti, politika a ekologie.12. Idea Evropy a české politické myšlení.

Literatura

Sousedík, S. Filosofie v českých zemích mezi středověkem a osvícenstvím. Vyšehrad: Praha, 1997. TROJAN, J.S. Idea lidských práv v české filosofii. Praha, Oikoymenh, 2002. Bednář, M. Spravedlnost, demokracie a česká filosofie politiky. Votobia: Olomouc, 1998. GOODIN, E.R. - PETTIT, P. A Companion to Contemporary Political Philosophy. Blackwell Publishing, 2007. Urban, O. Česká společnost 1848 - 1918. Praha: Svoboda, 1982. Válka, J. Husitství na Moravě - Náboženská snášenlivost - Jan Ámos Komenský. Brno. Matice moravská: Brno, 2005. Röd, W. Novověká filosofie II. Oikoymenh: Praha, 2004. HAVELKA, M. (ed.). Spor o smysl českých dějin 1895-1938. Praha, Torst, 1997.

Požadavky

Základními požadavky na studenta jsou aktivní účast na cvičeních, vypracování testu na základě výkladu a prostudovaných textů.

Garant

Mgr. Petr SLOVÁČEK, Ph.D.