Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Totalitní a autoritativní režimy ve SE (USES / EP030)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu USES / EP030 - Totalitní a autoritativní režimy ve SE, Fakulta veřejných politik v Opavě, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Problematika totalitních a autoritativních režimů, základní pojmy a literatura.2. Totalitarismus a autoritativnost jako fenomén moderní doby.3. Problém legitimity v totalitních a autoritativních režimech.4. Základní kategorie a politická psychologie nedemokratických režimů.5. Totalitní ideologie jako politické náboženství a autoritativní mentalita.6. Komunismus a fašismus mezi dvěma světovými válkami.7. Síla příkladu. Totalitní a autoritativní režimy v Evropě mezi světovými válkami.8. Obraz totalitních států za druhé světové války, holokaust a genocida jako jeden z rysů totalitních režimůve specifické situaci.9. Pozdní stalinismus a pretotalitní režimy ve střední a jihovýchodní Evropě (1944-1948).10. Sovětský blok jako totalitní státy v letech 1948-1956.11. Posttotalitní období sovětského bloku a cesta k rozpadu, aneb je možná liberalizace totalitních systémů?12. Současné evropské totalitní režimy - Albánie (?)

Literatura

Krejčí, O. Mezinárodní politika. Praha, Ekopress, 1997. ARENDTOVÁ, H. Původ totalitarismu I-III. Praha: Oikoymenh, 1996. NÁLEVKA, V. Světová politika ve 20. století I., II. Praha, Aleš Skřivan, ml., 2000. BALÍK, S., KUBÁT, M. Teorie a praxe totalitních a autoritativních režimů. Praha, Dokořán, 2004. Cabada, J. Úvod do studia politické vědy. Praha, Eurolex Bohemia, 2002. Procacci, G. Dějiny Itálie. (Vybrané kapitoly). Praha Lidové noviny, 1997. Švankmajer, M., a kol. Dějiny Ruska (Vybrané kapitoly). Praha, Lidové noviny, 1995. HAMŠÍK, D. Génius průměrnosti. Praha: Čs. Spisovatel, 1992. Bullock, A.. Hitler a Stalin. Paralelní životopisy. Plzeň, B.V., 1995. REIMAN, M. O komunistickém totalitarismu a o tom, co s ním souvisí. Praha, Karolinum, 2000. Hobsbawm, E. Věk extrémů. Krátké 20. století (1914-1991). Praha, Argo, 1998. Moulis,V., a kol. Vznik, krize a rozpad sovětského bloku v Evropě (1944-1989). Ostrava, Amonium servis, 1991.

Požadavky

Samostatná práce, schopnost diskuse, získání orientace v novodobých dějinách. Pochopení politických souvislostí, rozlišení typů politických systémů a jejich charakteristika.

Garant

Mgr. Petr HUŠEK, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Petr HUŠEK, Ph.D.