Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Středoevrop. náboženství, církve a sekty (USES / EP033)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu USES / EP033 - Středoevrop. náboženství, církve a sekty, Fakulta veřejných politik v Opavě, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Církev v tradiční stavovské společnosti2. Otázky náboženské svobody a tolerance v moderní občanské společnosti3. Křesťanství historický přehled - základní směry - struktury - dělení4. Katolicismus, pravoslaví, protestantismus5. Křesťané ve střední Evropě v době totalit (fašismus, komunismus)6. Ekumenické hnutí7. Judaismus8. Současný židovský problém, křesťané a Židé9. Islám v Evropě a u nás10. Islám a terorismus11. Západní esoterismus12. Radikální alternativní náboženské směry

Literatura

VOJTÍŠEK, Z. Encyklopedie náboženských směrů v České republice. Praha: Portál, 2004. ISBN 80-7178-798-1.SMOLÍK, J. Kristus a jeho lid. Praktická eklesiologie. Praha: Oikoymenh, 1997. FILIPI, P. Křesťanstvo.Historie, statistika, charakteristika křesťanských církví. Brno: CDK, 1998. FILIPI, P. Církev a církve. Kapitoly z ekumenické eklesiologie. Brno: CDK, 2000. NORTH, N. B. Dějiny církve od Letnic k dnešku. Základní východiska ke zkoumání minulosti křesťanské církve. Praha: Návrat domů, 2001. NEUNER, P. Ekumenická teologie. Hledání jednoty křesťanských církví. Praha: Vyšehrad, 2001. FRANZEN, A. Malé dějiny církve. Kostelní Vydří: Karmelitánské nakladatelství, 2006. LEON-DUFOUR, X. a kol. Slovník biblické teologie. Praha: Academia, 2003. ROBBERS, G. (ed.). Stát a církev v zemích EU. Praha: Academia, 2001. NEKVINDA, L. Tradiční náboženství u nás. Hradec Králové: Gaudeamus, 1999.

Požadavky

Průběžné studium doporučené literatury. Všeobecný přehled v rozsahu přednesené látky a doporučené literatury. Seminární práce, kterou student obhájí na semináři.

Garant

PhDr. Jiří SEDLÁČEK

Vyučující

PhDr. Jiří SEDLÁČEK