Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Veřejná ekonomika (USES / EP084)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu USES / EP084 - Veřejná ekonomika, Fakulta veřejných politik v Opavě, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Vymezení základních pojmů z oblasti veřejné ekonomiky2. Teoretická východiska veřejné ekonomiky3. Veřejná volba4. Veřejná správa jako subjekt veřejné ekonomiky5. Veřejný sektor I.6. Veřejný sektor II.7. Občanský sektor I.8. Občanský sektor II.9. Vybrané nástroje veřejné ekonomiky: veřejná zakázka, veřejná investice, veřejná podpora10. Vybrané nástroje veřejné ekonomiky: veřejná politika, veřejné finance11. Veřejná informatika12. Veřejná kontrola

Literatura

HALÁSEK, D. Veřejná ekonomika. Opava: Optys, 2007. HALÁSKOVÁ, M., KOVÁŘ, J. Veřejná ekonomika a veřejná správa. Ostrava: VŠB-TUO, 2004. POTŮČEK, M. a kol. Veřejná politika. Praha: Sociologické nakladatelství, 2005. BAILEY, S.J. Veřejný sektor: teorie, politika a praxe. Praha: Eurolex Bohemia, 2004. HAYEK, F., A. Právo, zákonodárství a svoboda. Praha: Academia, 1994. BOGASON, P. Public Policy and Local Governance. University Press, Cambridge, 2000.

Požadavky

Studenti musejí zvládnout podstatu a klíčové pojmy z oblasti veřejné ekonomiky. Předpokládá se jejich aktivní účast na semináři, aktivní diskuse k problematice veřejné ekonomiky, vypracování a prezentace referátu na zvolené téma.5 stránkový text na téma vztahující se k probírané problematice, na základě výběru studenta ze zveřejněných témat. S využitím odborné literatury a svých zkušeností z praxe student prezentuje vypracovaný text na semináři, odpovídá na otázky ostatních studentů, obhajuje svůj postoj a diskutuje s ostatními o předmětu svého vystoupení. Vystoupení hodnotí i ostatní studenti a poté vyučující.

Garant

Doc. Ing. Pavel TULEJA, Ph.D.

Vyučující

Doc. Ing. Pavel TULEJA, Ph.D.