Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Teorie veřejné správy (USES / V0160)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu USES / V0160 - Teorie veřejné správy, Fakulta veřejných politik v Opavě, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Stát, veřejná správa a správní věda2. Proměny správní vědy od renesance do současnosti3. Organizace státu, vláda a výkonné orgány státní správy4. Sociální aspekty novověké veřejné správy5. Instituce a organizační struktury ve veřejné správě6. Územní organizace moderního státu a evropský správní prostor7. Místní a regionální správa8. Lidský faktor ve veřejné správě9. Profesní etika a antikorupční opatření10. Technologie veřejné správy11. Teorie, řízení a hodnocení reforem veřejné správy12. Průběh reforem veřejné správy v liberálních demokraciích

Získané způsobilosti

Student bude uveden do problematiky veřejné správy, správní vědy a státovědy, seznámí se se základními teoretickými přístupy a pojmy i hlavními vývojovými trendy systémů veřejné správy v širších sociálních souvislostech. Student se bude orientovat v institucích ve veřejné správě, organizačních principech a základních modelech veřejné správy na místní, regionální i státní úrovni, ve vytváření evropského správního prostoru a v reformách veřejné správy v posledních desetiletích.

Literatura

HENDRYCH, D. a kol. Správní věda: teorie veřejné správy. Praha: ASPI, 2003. ISBN 80-86395-86-3.POMAHAČ, R. a VIDLÁKOVÁ, O. Veřejná správa. Praha: C. H. Beck, 2002. VLÁČIL, J. Veřejná správa: sociálně-psychologické problémy v historii a současnosti. Praha: Linde, 2002. FILIP, J. , SVATOŇ, J. a ZIMEK, J. Základy státovědy. 3. upravené a zkrácené vydání. Brno: MU, 2002. ADAMOVÁ, K. a KŘÍŽKOVSKÝ, L. Dějiny myšlení o státě. Praha: ASPI Publishing, 2000. CHAPMAN, R. A. (ed.). Etika ve veřejné správě pro nové tisíciletí. Praha: SLON, 2003. CHANDLER, J. A. (ed.). Místní správa v liberálních demokraciích. Brno: Doplněk, 1998. BECKER, B. Őffentliche Verwaltung. Percha: Schulz, 1989. POMAHAČ, R. Průvodce veřejnou správou. Praha: ISV, 1999. ISBN 80-85866-42-0.Vidláková, O. Reformy veřejné správy. Pardubice: Univerzita Pardubice, 2000. KELLER, J. Sociologie byrokracie a organizace. Praha: SLON, 1996. KLÍMA, K. Teorie veřejné moci (vládnutí). Praha: ASPI, 2003. ISBN 80-86395-78-2.POMAHAČ,R. a WIDEMANNOVÁ, M. Veřejná správa a evropská právní integrace. Praha: Vysoká škola ekonomická v Praze Nakladatelství Oeconomia, 2002. SVATOŇ, J. Vládní orgán moderního státu. Jeho původ, vývoj a charakter v některých evropských státech. Brno: Doplněk, 1997.

Požadavky

Pří písemné zkoušce formou testu studenti prokáží důkladnou znalost problematiky, probírané v přednáškách a obsažené v povinné literatuře. Podmínku připuštění ke zkoušce je aktivní účast v seminářích.

Garant

PhDr. Martin JEMELKA, Ph.D.

Vyučující

Ing. Lucie KAMRÁDOVÁ