Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Polština pro SES II (USES / ZJ022)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu USES / ZJ022 - Polština pro SES II, Fakulta veřejných politik v Opavě, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Příslovce - stupňování2. Číslovky sklonné - skloňování3. Číslovky nesklonné4. Číslovky - hlavní početní úkony5. Slovesa - význam a tvoření sloves, časování6. Slovesa - význam jednotlivých slovesných tvarů určitých a neurčitých7. Slovesa - význam jmenných tvarů slovesných, příčestí a přechodníky8. Třídění sloves - zvýraznění rozdílů oproti češtině9. Předložky, předložkové vazby10. Pravopis některých předložkových vazeb a příslovečných spřežek11. Spojky a citoslovce12. Zrádná slova v polštině a v češtině

Získané způsobilosti

osvojení si základů polské fonetiky, ortografie, morfologie a konverzačních témat

Literatura

GRAJEWSKA, K. Język polski. T. 1 - 4. Warszawa, 1994. GIS, A. Język polski. Warszawa, 1994. Język polski. Zeszyty ćwiczeń. Warszawa, 1992. BEŠTA, T. Polština pro Čechy. Praha. BARTNICKA, B. Uczymy się polskiego. Warszawa, 1990. - 1.Teksty . 2. Ćwiczenia, 1990. BARTOŠ, O. Úvod do studia polonistiky. Praha, 1973. ZARĘBA, A. Główne tendencje zmian językowych we współczesnej polszczyźnie a dále týž, Pisma polonistyczne i slawistyczne. Warszawa - Kraków, 1983. TARAJŁO, P., LIPOWSKA, Z. Mówię po polsku. Warszawa, 1992. BEŠTA, T. Podstawy dialektologii polskiej. Praha, 1954. DUBISZ, S. Rozwój współczesnej polszczyzny, "Przegląd Humanistyczny". 1995. DAMBORSKÝ, J., LOTKO, E. Studie o współczesnym języku polskim. Olomouc, 1993. Rzetelska-Feleszko,E. Zmiany cywilizacyjne a zmiany nazewnicze. Najnowsze przemiany nazewnicze. Warszawa, 1998. LOTKO, E. Zrádná slova v polštině a češtině. (Lexikologický pohled a slovník). Olomouc: Votobia, 1992.

Požadavky

Základními požadavky pro udělení zkoušky jsou aktivní účast na hodinách, plnění zadaných úkolů a splnění gramatického testu.

Garant

Mgr. Petr SLOVÁČEK, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Petr SLOVÁČEK, Ph.D.