Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy politické vědy (UVSRP / CD005)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UVSRP / CD005 - Základy politické vědy, Fakulta veřejných politik v Opavě, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Politika a politická vědě (základní pojmy a členění)2. Politická filozofie, politická ideologie3. Demokracie4. Nedemokratické formy vlády5. Přechody k demokracii6. Politické strany a stranické systémy7. Zájmové a nátlakové skupiny8. Volby a volební systémy9. Politický marketing10. Politická geografie11. Geopolitika12. Decentralizace a decentralizační procesy13. Shrnutí

Literatura

HLOUŠEK, V., KOPEČEK, L. Politické strany. Původ, ideologie a transformace politických stran v západní a střední Evropě. Praha, Portál, 2010. HLOUŠEK, V., KOPEČEK, L., ŠEDO, J. Politické systémy. Praha, Barrister & Principal, 2011. ŘÍCHOVÁ, B. Přehled moderních politologických teorií. Empiricko-analytický přístup v soudobé politické vědě. Praha: Portál, 2000. ISBN 80-7178-461-3.SCHLOSSER-BERG, D., SSTAMMEN, T. Úvod do politické vědy. Praha, ISKP, 2000. ŘÍCHOVÁ, B. Úvod do současné politologie. Srovnávací analýza politických systémů. Praha: Portál, 2002. ISBN 80-7178-628-4.D. Miller, J. Colemanová, W. Connoly, A. Ryan. Blackwellova encyklopedie politického myšlení. Brno, CDK, Proglas/ Jotta, 1995. DVOŘÍKOVÁ, V., KUNC, J. O přechodech k demokracii. Praha, SLON, 1994. FIALA, P., HOLZER, J., STRMISKA, M. et al. Politické strany ve střední a východní Evropě. Ideo-politický profil, pozice a role politických stran v postkomunistických zamích. Brno, Masarykova univerzita, 2002. CABADA, L., KUBÁT, M. a kol. Úvod do studia politické vědy. Praha: Eurolex Bohemia, 2003.

Požadavky

Podmínkou udělení zkoušky je zpracování vybraného tématu v rozsahu 8 stran a splnění zkoušky.Vyučující na témata, která nebyla v plném rozsahu odpřednášena, upozorní, aby si studující vyhledali v povinné literatuře nebo a e-learningových stránkách.

Garant

Mgr. Lukáš VOMLELA, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Lukáš VOMLELA, Ph.D.