Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sociální politika II (UVSRP / CD010)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UVSRP / CD010 - Sociální politika II, Fakulta veřejných politik v Opavě, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Stáří jako sociální událost.2. Systém důchodového zabezpečení.3. Chudoba jako sociální událost.4. Sociální vyloučení a sociální začlenění jako sociální událost.5. Mateřství jako sociální událost.6. Rodinná politika.7. Vzdělávací politika.8. Zdraví a nemoc jako sociální událost.9. Bytová politika.10. Vnitropodniková sociální politika.11. Gender - společenská výzva.12. Sociální soudržnost, vyloučenost a tvorba sociální politiky kraje a obce.13. Perspektivy sociální politiky.SEMINÁŘSemináře rozšiřují obsah přednášek vývojové psychologie. Cílem je naučit studenty analyzovat určité téma, aktivně a samostatně vyhledávat relevantní informace ke zvolenému tématu, pracovat s literaturou, zpracované téma prezentovat v semináři před svými kolegy a obstát v následné diskusi. Témata jsou soustředěna na specifické otázky, které úzce souvisí s vývojem jedince v různých věkových obdobích. Mohou být dokreslována audiovizuálními pomůckami.1. Stáří jako sociální událost.Aspekty kultury stárnutí, pasivní a aktivní role veřejné správy v profilu kultury aktivního stáří a realizace konceptu společenské podpory, společnost pro všechny.2. Systém důchodového zabezpečení.Demografický alarmismus, strategie stárnutí, zásluhovost a sociálnost důchodové reformy.3. Chudoba jako sociální událost.Ekonomický profil sociálních rizik spojených s chudobou, indikátory chudoby. Sociální ochrana a minimální příjmové veličiny. Nová chudoba.4. Sociální vyloučení a sociální začlenění jako sociální událost.Analýzy a aspekty sociálního vyloučení v České republice, vybrané modely alternativních postupů péče o občana. Právní, ekonomické a sociální prostředí pro rozvoj občanské společnosti.5. Mateřství jako sociální událost.Konstrukce genderu v rodině a společnosti, rozvodovost, porodnost, ochrana mateřství a dětství.6. Rodinná politika.Proměny rodiny, singl, funkce rodiny, dimenze rodičovství, aktivity společnosti k podpoře rodiny.7. Vzdělávací politika.Cíle, funkce, limity vzdělanostní šancí, formální, neformální, informální učení, celoživotní v zdělávání, základní myšlenkové koncepty.8. Zdraví a nemoc jako sociální událost.Ochrana a péče o zdraví, zdravotní potřeba, determinanty zdraví a podpory zdraví, systém péče o zdraví, invalidita.9. Bytová politika.Potřeby, společenská podpora sociálního bydlení.10. Vnitropodniková sociální politika.Systém péče o zaměstnance, složky odměny, projekt péče, zaměstnanecké výhody, harmonizace pracovních a rodinných aktivit.11. Gender - společenská výzva.Reflexe specifických genderových otázek v sociálně politických aktivitách společnosti, formy a způsoby genderové struktury společnosti, pracovní trh.12. Sociální soudržnost, vyloučenost a tvorba sociální politiky kraje a obceObecné cíle sociální politiky státu a cíle sociální politiky samosprávných celků, udržitelnost, kapacity, efektivita "lokalizace".13. Perspektivy sociální politikyKomparativní příklady opatření ve vybraných zemích, různé pohledy na strategie modernizace SP.

Literatura

TOMEŠ, I. Obory sociální politiky. Praha: Portál, 2011. ISBN 978-80-7367-868-5.KREBS, V. a kol. Sociální politika. Praha: Wolters Kluwer ČR, 2010. ISBN 978-80-7357-585-4.KOLIBOVÁ, H. Sociální politika 2. Opava: Optys, 2007. TOMEŠ, I. Úvod do teorie a metodologie sociální politiky. Praha: Portál, 2010. ISBN 9788073676803.SVATOŠOVÁ, M. Hospice a umění doprovázet. Kostelní Vydří: Karmelitánské nakladatelství, 2011. ISBN 978-80-7195-580-1.KELLER, J. Nová sociální rizika. Praha:Slon, 2009. ISBN 978-80-7419-059-9.KELLER, J. Soumrak sociálního státu. Praha:Slon, 2005. ISBN 978-80-7419-017-9.BARR, N. The Economics of the Welfare State. California: Stanford University Press, 1987. BRDEK, M. Trendy v evropské sociální politice. Praha: Aspi, 2002. ISBN 80-86395-25-1.

Požadavky

Student zpracuje vybrané korespondenční úkoly ze studijní opory. Současně osobně prezentuje zvolené téma (v souladu s harmonogramem a tematickým návrhem), která má souvislost s předmětem sociální politika a jeho aplikací v oblasti sociální politiky a sociální práce. Student bude moci průběžně konzultovat individuálně studovaná témata předmětu prostřednictvím elektronické pošty, individuálních nebo skupinových konzultací.Vyučující na témata, která nebyla v plném rozsahu odpřednášena, upozorní, aby si studující vyhledali v povinné literatuře nebo a e-learningových stránkách.

Garant

Doc. PhDr. Helena KOLIBOVÁ, CSc.

Vyučující

Doc. PhDr. Helena KOLIBOVÁ, CSc.