Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Environmentální politika (UVSRP / CD074)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UVSRP / CD074 - Environmentální politika, Fakulta veřejných politik v Opavě, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky1. Exponenciální růst lidské populace a materiální spotřeby. Hlavní faktory růstu populace.2. Ekonomický růst ve vyspělých a rozvojových zemích. Vliv růstu lidské populace na životní prostředí. Demografické prognózy.3. Vznik ekologické politiky.4. Politika životního prostředí v ČR a v EU.5. Globální environmentální problémy životního prostředí.6. Trvale udržitelná společnost a trvale udržitelný rozvoj.7. Indikátory udržitelnosti. Ekologická dimenze trvale udržitelného rozvoje a indikátory (ekologická stopa).8. Environmentální politika ČR - programový, legislativní a institucionální rámec. Systém řízení péče o životní prostředí v ČR.9. Právní úprava péče o životní prostředí a nástroje řízení péče o životní prostředí.10. Významné mezinárodní dohody v oblasti ochrany životního prostředí.11. Občanský sektor v environmentální politice ČR. Trvale udržitelný rozvoj krajiny a venkova.12. Občanský sektor jako nástroj trvale udržitelného rozvoje životního prostředí v EU a ČR.13. ShrnutíSeminářNa témata přednášek navazují semináře, ve kterých se rozvíjejí základní dovednosti nutné pro zvládnutí základů environmentální politiky. V semináři budou rozvíjeny praktické dovednosti studentů potřebné v aplikaci poznatků environmentální politiky na řešení vybraného environmentálního problému. Pro absolvování semináře musí student zpracovat seminární práci na zvolené téma z využití environmentální politiky v řešení vybraného environmentálního problému s využitím odborné literatury.

Literatura

MEZEŘICKÝ, V. (ed.). Environmentální politika a udržitelný rozvoj. Praha:portál, 2005. ISBN 80-7367-003-8.Moldán, B. Podmaněná planeta. Praha, 2009. MOLDÁN, B. Příroda a civilizace - životní prostředí a rozvoj lidské civilizace. Praha, 1997. Zapletal, M.:. Atmosférická depozice acidifikačních činitelů na území České republiky. Opava, 1997. Barros, V.:. Globální změna klimatu. Praha, 2006. Nováček, P., Huba, M.:. Ohrožená planeta. Olomouc, 1994. Herčík, M., Lapčík, V.:. Ochrana životního prostředí. Ostrava, 1993. ZAPLETAL, M.:. Ochrana životního prostředí I a II. In: Kolektiv autorů: Historie - Muzeologie. Studijní pomůcka pro studenty bakalářského studia. Slezská univerzita v Opavě. Opava, 2007. Lippert, E.:. Ozónová vrstva Země. Praha, 1995. Meadowsová, D., Meadows, D., Randers, J.:. Překročení mezí. Praha, 1995.

Požadavky

Na konzultacích budou studentům zadávány průběžně kontrolní úkoly v oblasti využití environmentální politiky k řešení konkrétního environmentálního problému - např. problém znečištění ovzduší ve vybrané lokalitě. Student se bude aktivně zapojovat do aktivit a bude moci průběžně konzultovat individuálně studovaná témata předmětu prostřednictvím elektronické pošty, doby konzultace.Vyučující na témata, která nebyla v plném rozsahu odpřednášena, upozorní, aby si studující vyhledali v povinné literatuře nebo a e-learningových stránkách.

Garant

Doc. Ing. Miloš ZAPLETAL, Dr.

Vyučující

Doc. Ing. Miloš ZAPLETAL, Dr.